Greenpeace: Japonia sărbătoreşte un an fără energie nucleară
alte articole
Cetăţenii Japoniei se pregătesc să sărbătorească un moment cu adevărat istoric. Pentru prima dată în aproape jumătate de secol, se va marca un an în care energia nucleară nu a fost utilizată, informează Greenpeace.
Toate cele 48 de reactoare comerciale din Japonia rămân închise, scrie Greenpeace, într-un comunicat de presă remis Epoch Times, reamintind că ultimul reactor al Japoniei rămas funcţional după dezastrul de la Fukushima, a fost închis pe data de 15 septembrie 2013.
"În acelaşi timp, sprijinul pentru regenerabile şi dezvoltarea energiei regenerabile au atins un apogeu, demonstrând că Japonia poate să-şi atingă potenţialul în domeniul energiei regenerabile, putând să furnizeze peste 40% din electricitate din surse regenerabile până în 2020", mai informează Greenpeace.
Mai mult, în anul 2013, prin aplicarea măsurilor de eficienţă energetică, Japonia, cel de-al patrulea mare consumator de energie din lume, a economisit echivalentul producţiei energetice a 13 reactoare nucleare.
„Până la dezastrul nuclear de la Fukushima, în Japonia funcţionau 48 de reactoare nucleare care asigurau aproximativ 30% din mixul energetic al acesteia, iar în decurs de numai doi ani, deficitul lăsat de aceste reactoare a putut fi acoperit cu energie provenind din alte surse, atenţia îndreptându-se, în sfârşit, şi spre sectorul regenerabil. Acest lucru demonstrează că, dacă în Japonia a fost posibil, având un consum de energie de zeci de ori mai mare decât România, categoric şi ţara noastră ar putea să asigure un mix energetic fără a recurge la centrale nucleare şi fără a importa energie. Alte ţări, printre care şi România, ar putea învăţa o lecţie valoroasă: nu este nevoie de un dezastru nuclear pentru a alege o cale mai puţin poluantă şi periculoasă de a obţine energia”, adaugă Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.
Reamintim că Japonia a fost lovită în 2011 de cel mai mare accident nuclear al secolului, după cel de la Cernobîl. Pe 11 martie 2011, un cutremur urmat de un tsunami au provocat avarii la reactoarele centralei nucleare Fukushima, efectele dezastrului propagându-se până în prezent. La trei ani după catastrofa de la Fukushima, apa contaminată continuă să se scurgă în oceanul Pacific. Consecinţele şi reacţiile faţă de accidentul de la Fukushima au determinat guvernul Japoniei, a treia ţară din lume cu cel mai mare program nuclear, să-şi închidă reactoarele nucleare şi să caute surse alternative de energie pentru cetăţeni.