SUA îngrijorată de ameninţările Chinei privind reprimarea de către armată a protestelor din Hong Kong
focus
alte articole
Departamentul de Stat al Statelor Unite şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele declaraţii ale regimului comunist chinez potrivit cărora şi-ar putea folosi armata pentru a interveni în Hong Kong împotriva protestelor ce vizează influenţa tot mai mare a Partidului Comunist Chinez în politicile oraşului semiautonom, potrivit publicaţiei South China Morning Post.
“Observăm cu îngrijorare declaraţiile guvernului chinez”, a susţinut un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-un interviu acordat joi publicaţiei chineze.
“Cerem Beijingului să îşi respecte angajamentele prevăzute în Declaraţia Comună Sino-Britanică şi Legea Fundamentală şi să permită Hong Kong-ului să îşi exercite gradul ridicat de autonomie”, a precizat purtătorul de cuvânt, făcând referire la documentele obligatorii care garantează libertăţile şi autonomia fostei colonii britanice pe baza principiului “o ţară, două sisteme”.
Remarcile au fost făcute la câteva zile după ce Ministerul Apărării Naţionale al Chinei a recunoscut posibilitatea ca Armata de Eliberare a Poporului (AEP) să intervină în Hong Kong pentru a “menţine ordinea socială”, sugerând că soldaţii ar putea fi implicaţi la cererea liderilor din Hong Kong.
Avertismentul comuniştilor a fost făcut după ce Beijingul a publicat primul raport din ultimii 4 ani privind apărarea naţională, în care a ameninţat cu folosirea forţei în Taiwan şi Hong Kong şi a subliniat rolul armatei chineze în “consolidarea guvernării Partidului Comunist Chinez”.
La conferinţa de presă ce a avut loc în 23 iulie pe tema raportului guvernamental, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării Naţionale, colonelul Wu Qian, a avertizat că, de fapt, “comportamentul unor manifestanţi radicali a provocat autoritatea guvernului central” şi acest lucru este “intolerabil”.
Apoi, el s-a referit la un articol specific din legea Hong Kong-ului privind garnizoanele, care permite soldaţilor chinezi să intervină direct pentru a menţine legea şi ordinea, în contextul în care centrul financiar asiatic intră în cea de-a treia lună de proteste în masă împotriva unui controversat proiect de lege privind extrădarea în China continentală.
Comisia Executivă a Congresului SUA pe problemele Chinei (CECC) a criticat, miercuri, ameninţările Beijingului privind desfăşurarea soldaţilor chinezi în Hong Kong.
“Ameninţările privind intervenţia Armatei de Eliberare a Poporului în Hong Kong sunt inacceptabile şi vor amplifica inutil tensiunile”, potrivit declaraţiilor preşedinţilor CECC, reprezentantul democrat James McGovern, şi senatorul republican Marco Rubio.
Cei doi oficiali au cerut administraţiei preşedintelui Donald Trump să condamne “cu tărie şi public” astfel de ameninţări cu intervenţia militară.
Protestele răspândite din Hong Kong, care au demarat la începutul lunii iunie, au fost declanşate de un controversat proiect de lege propus de guvernul local, potrivit căruia rezidenţii din Hong Kong, precum şi cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China continentală pentru a fi judecaţi în instanţe controlate de Partidul Comunist Chinez. Criticii susţin că proiectul de lege ar permite regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra unui mare număr de activişti pro-democraţie şi va submina autonomia şi drepturile umane fundamentale ale Hong Kong-ului ţinând cont de faptul că rata condamnărilor în statul comunist este de peste 99,9%.
Întrucât guvernul fostei colonii britanice a refuzat să onoreze cererile manifestanţilor – inclusiv retragerea definitivă şi completă a proiectului de lege şi demisia şefului Executivului oraşului, Carrie Lam – protestele s-au amplificat şi au fost raportate tot mai multe cazuri de ciocniri violente cu poliţia. Manifestanţii, care la apogeul mişcării de protest au numărat câteva milioane, şi-au direcţionat tot mai mult nemulţumirile faţă de poliţia oraşului, care a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, şi împotriva unui guvern pe care îl consideră a fi marioneta Beijingului.
Liderii CECC şi-au exprimat sprijinul pentru manifestanţii din Hong Kong “care promovează paşnic principiile democratice şi statul de drept”, citând legea U.S.-Hong Kong Policy Act, care oferă oraşului privilegii comerciale şi de călătorie datorită nivelului său de libertate şi autonomie garantat pe baza principiului “o ţară, două sisteme”, sistem de care China comunistă nu se bucură.
Pe lângă cererea ca administraţia SUA să condamne avertismentele Beijingului, Comisia a mai cerut guvernului din Hong Kong să condamne ameninţările Partidului Comunist Chinez, fiind o “interferenţă nedorită în problemele Hong Kong-ului”.
De asemenea, McGovern şi Rubio s-au referit la presupusa colaborare dintre poliţia din Hong Kong şi triadele locale în cadrul unui atac violent desfăşurat în 21 iulie de un grup de bărbaţi înarmaţi cu bâte, ţevi şi alte obiecte într-o staţie de tren. Aproximativ 45 de persoane au fost rănite şi se presupune că atacul a vizat un grup de manifestanţi care au participat la un protest anti-guvernamental în Hong Kong în cursul acelei zile.
Răspunsul foarte întârziat al poliţiei şi imaginile video filmate de trecători în care pot fi văzuţi poliţişti interacţionând cu presupuşi atacatori, fără a face însă vreo arestare, au generat ample speculaţii privind eventualele legături dintre forţele de ordine şi triade în scopul atacării manifestanţilor.
“Amplificarea violenţelor – fie de către huliganii din crima organizată sau Armata de Eliberare a Poporului – va submina şi mai mult autonomia şi statul de drept din Hong Kong”, au scris cei doi oficiali americani, cerând guvernului condus de Lam să evite adoptarea unor astfel de tactici. “Guvernul din Hong Kong ar trebui să asculte nemulţumirile legitime ale locuitorilor oraşului şi să participe la discuţii substanţiale”, potrivit declaraţiei.
Între timp, pe fondul valului de condamnări a violenţelor comise de triadele locale, China a adoptat un ton ostil şi a criticat ţările străine care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la protestele din Hong Kong.
“Hong Kong aparţine Chinei”, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, evitând să recunoască atacurile. “Nu vom permite niciunei forţe străine să interferze în Hong Kong. Îndemnăm SUA să îşi retragă intervenţiile ostile din Hong Kong cât mai curând posibil”.
Într-un mesaj video postat marţi de cabinetul său, Rubio a cerut ţărilor lumii, inclusiv Statelor Unite, să condamne Beijingul, despre care a susţinut că ar fi fost în spatele atacului din 21 iulie din staţia de tren Yuen Long, atac care a şocat oraşul din cauza violenţelor teribile rar întâlnite.
“Guvernul chinez practic a împuternicit aceste găşti de stradă, aceşti bătăuşi asociaţi cu crima organizată, să-i atace violent pe manifestanţi, şi nu doar pe manifestanţi, ci pe toţi cei aflaţi în gară”, a precizat Rubio.
“Acest lucru vă oferă o imagine clară a tipului de guvernare care există în China continentală, [condusă] de Partidul Comunist Chinez”.