R. Moldova revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. Deputaţii opoziţiei:„Este un genocid”

Femei la vârsta de pensionare din R. Moldova
Femei la vârsta de pensionare din R. Moldova (facebook.com)

Parlamentul de la Chişinău a adoptat, luni, modificările la Legea privind sistemul public de pensii, în cea de-a doua lectură prin care se revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

Modificările mai prevăd dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung, pentru persoanele care au stagiul contributiv de cotizare mai mare, cu cinci ani pentru bărbaţi şi trei ani pentru femei, decât cel prevăzut în lege.

O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut şi un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creşterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă.

Totodată, va fi revizuită şi modalitatea de stabilire a pensiei minime. Cuantumul pensiei minime va fi stabilit anual de către Guvern, valoarea acestuia urmând să fie cel puţin egală cu cea din anul precedent.

Deputaţii blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, în semn de protest, au blocat tribuna Parlamentului, iar ulterior au părăsit sala de şedinţe. Aceştia au susţinut un briefing în cadrul căruia au criticat dur adoptarea de către PAS a Legii de majorare a vârstei de pensionare până la 63 de an, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

“Ceea ce se întâmplă astăzi este o ruşine pentru actualul guvern. Este un genocid. Sunt vremuri de sărăcie, haos şi înşelăciune totală a oamenilor”, au susţinut deputaţii opoziţiei.

„Cu toţii ne-am dori să putem ieşi la pensie cât mai repede, dar trebuie să ţinem cont şi de circumstanţele obiective care s-au creat după 30 de ani de hoţie. Avem un raport salariaţi/pensionari în scădere. 1,38 salariaţi reveneau fiecărui pensionar în 2014, în 2021 doar 1,2. În următorii 20 de ani ponderea persoanelor cu o vârstă de 60 de ani va depăşi 32,3%, iar a celor cu vârsta mai mare de 65 de ani 24,4%. Avem deja un buget de asigurări sociale subvenţionat masiv din bugetul de stat”, a declarat anterior deputatul PAS Dan Perciun în susţinerea amendamentelor propuse.