Parlamentul R. Moldova a votat cea mai mare majorare de pensii din istoria ţării

Pensionară munceşte la piaţă (facebook.com/valentina ursu)
Tatiana Chiriac
30.09.2021

Persoanele a căror pensie este mai mică decât pensia minimă vor beneficia de un supliment de solidaritate din partea statului. Deputaţii de la Chişinău au votat, joi, modificări ale legislaţiei în acest sens, în lectură finală.

Noile reglementări presupun că suplimentul de solidaritate va permite majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, începând cu 1 octombrie curent. Astfel, pensia minimă pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare se va majora cu 812 lei, de la 1188 lei la 2000 de lei.

Conform estimărilor realizate de autori, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate, pentru anul 2021, constituie 512.712,1 mii lei.

Documentul mai prevede că venitul mediu lunar pe ţară va sta la baza determinării pensiei părinţilor care îngrijesc un copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau o persoană cu dizabilitate severă.

Astfel, pensia pentru dizabilitate severă din copilărie se va majora până la 1500 lei pe lună, iar cea pentru dizabilitate accentuată din copilărie va constitui 1400 lei lunar.

Modificările mai oferă dreptul persoanelor care dispun de o pensie de dizabilitate de a solicita reexaminarea acesteia, o dată la doi ani. Reexaminarea se va face eşalonat, în funcţie de stagiul de cotizare, realizat de către persoană, după stabilirea pensiei de dizabilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor