Nicu Popescu: Comunitatea OSCE să consolideze eforturile pentru asigurarea protecţiei drepturilor omului în Transnistria

Nicu Popescu. ministrul de Externe al R.Moldova
Nicu Popescu. ministrul de Externe al R.Moldova (gov.md)

Viceprim-ministrul, ministrul de Externe Nicu Popescu a participat la cel de-al 28-lea Consiliu Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). În intervenţia din sesiunea plenară, acesta a acordat o atenţie deosebită procesului de soluţionare a conflictului transnistrean.

„În mod particular, am accentuat determinarea autorităţilor de a continua eforturile în vederea identificării soluţiei cuprinzătoare a conflictului în baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Totodată, în discurs, oficialul a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia alarmantă a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în regiunea transnistreană, chemând comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii din formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, acordând atenţia necesară situaţiei şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

„Am apreciat reconfirmarea în declaraţia ministerială a OSCE cu privire la negocierile în formatul 5+2 a elementelor centrale ale procesului de reglementare, fapt care confirmă existenţa unui consens internaţional cu privire la parametrii de soluţionare a conflictului transnistrean”, a adăugat Nicu Popescu.

De asemenea, ministrul de Externe a reiterat poziţia consecventă a R. Moldova privind necesitatea retragerii complete a stocurilor de muniţii şi trupelor ruse de pe teritoriul ţării în conformitate cu principiile dreptului internaţional şi prevederile constituţionale ale Republicii Moldova.

În cadrul reuniunii, miniştrii de externe din 57 de state participante au discutat evoluţiile în domeniul securităţii care au avut loc anul curent în arealul OSCE, precum şi chestiuni de actualitate de pe agenda Organizaţiei.

În marja reuniunii Consiliului ministerial al OSCE şeful diplomaţiei de la Chişinău a avut o serie de întrevederi cu omologii din România, Statele Unite ale Americii, Suedia, Norvegia, Danemarca, Polonia, Irlanda, Ucraina, Austria, Estonia, Georgia, Azerbaidjan şi Republica Kârgâză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe