R.Moldova avertizată de Medvedev că ar putea întâmpina probleme, dacă nu aderă la Uniunea Vamală

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev. (Eugene Tanner/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
21.03.2012

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a avertizat statele cu statut de observator din Consiliul Interstatal al Comunităţii Economice Euroasiatice şi care nu vor să adere la Uniunea Vamală, aşa cum este cazul Republicii Moldova, că în acest caz s-ar putea confrunta cu unele probleme.

"Noi am vorbit despre crearea Uniunii Vamale, atât despre beneficiile, cât şi despre dificultăţile care pot apărea sau deja au apărut în statele ce nu fac parte din Uniunea Vamală. Dacă participi la o uniune internaţională, obţii anumite privilegii, în caz contrar pot apărea şi anumite dificultăţi. Am decis că poziţia noastră trebuie adusă în atenţia unor state cu statul de observator", a spus Medvedev într-o conferinţă organizată în marja reuniunii Consiliului Interstatal al Comunităţii Economice Euroasiatice de la Moscova.

La şedinţa Consiliului Interstatal al Comunităţii Economice Euroasiatice au participat preşedintele Federaţiei Ruse, reprezntanţi ai Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului şi Tadjikistanului, precum şi liderii din Armenia, R. Moldova şi Ucraina - ţări cu statutul de observator în cadrul Comunităţii.

Potrivit lui Medvedev, un acord privind formarea Uniunii Vamale Euroasiatice ar putea fi semnat până la 1 ianuarie 2015.

Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a spus că, în prezent, guvernul de la Chişinău nu examinează posibilitatea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală formată de Rusia, Kazahstan şi Belarus.

Potrivit oficialului moldovean, guvernul de la Chişinău urmează cursul de integrare în structurile europene, dar, în acelaşi timp, participă foarte activ în lucrările organizaţiilor din care fac parte ţările CSI, atât la nivel politic, cât şi cel economic.

"În ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Vamală, noi nu am fost invitaţi şi nici nu am examinat această posibilitate. Credem că la această etapă ne convine să facem parte din Zona de Liber Schimb a CSI. Totodată, în acest an începem negocieri privind instituirea Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Existenţa unor astfel de zone de comerţ liber, atât pe partea stânga cât şi pe partea dreapta a ţării corespunde cel mai bine intereselor Republicii Moldova, cel puţin la această etapă," a conchis ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor