Onişcenko: ”Ruşii au suportat pierderi de milioane $ de pe urma embargoului la vinul moldovenesc”

(photos.com)
Epoch Times
21.03.2012

”Agenţii economici din Federaţia Rusă au suportat pierderi în valoare de 300 de milioane de dolari SUA, în primul an al embargoului impus de Federaţia Rusă la exportul de vin din Republica Moldova”, a declarant medicul sanitar-şef al Federaţiei Ruse, Ghennadi Onişcenko, într-un interviu acordat pentru ”Eho Moscvî”.

Onişcenko a mai precizat că în rândul celor care au avut de suportat pierderi au fost atât intermediarii, cât şi agenţii economici ruşi care activau în baza materiei prime vinicole moldoveneşti. Iar R.Moldova a realizat paşi importanţi în îmbunătăţirea calităţii vinului exportat peste hotare.

”Când am impus restricţiile la importul de vinuri, în această ţară operau acţiuni de export circa 120 de producători de vin, în timp ce în prezent au primit autorizări de export 48 de agenţi economici, dintre care exportă doar 37”, a precizat Onişcenko.

Precizăm: la rândul său, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat pentru Radio Europa Liberă că „în Rusia vinul moldovenesc rămâne foarte apreciat”, însă că vinificatorii moldoveni întâmpină dificultăţi la exportul acestuia pe piaţa rusă, explicând: ”Dacă de exemplu, un producător de vinuri din Republica Moldova doreşte să exporte în Krasnodar nişte vin, atunci el este obligat să-l ducă mai întâi la Moscova, să facă toate procedurile acolo şi de acolo, vinul poate merge spre Krasnodar”.

Vasile Bumacov şi-a exprimat speranţa că Federaţia Rusă va scoate această reglementare discriminatorie faţă de Republica Moldova, care este singura ţară care îşi exportă producţia vinicolă în Federaţia Rusă prin aşa-numita „fereastră”- terminal.

ARENA precizează că, de la începutul anului curent, Republica Moldova a exportat pe piaţa rusească aproape 7 milioane de litri de băuturi alcoolice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor