Medvedev şi Putin s-au întâlnit cu liderii statelor ex-sovietice (revista presei)
alte articole
Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin s-au întâlnit marţi cu şefii de stat din Ucraina, Kazahstan şi Kârgâzstan, cu care au discutat despre viitorul relaţiilor atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Comunităţii Economice Euroasiatice, scriu ziarele moscovite de miercuri.
Rossiiskaia Gazeta notează că Medvedev şi Putin au dezbătut mai întâi perspectivele integrării cu liderii statelor din Comunitatea Economică Euroasiatică şi cu reprezentanţii ţărilor cu statut de observator în această structură (Republica Moldova, Armenia, Ucraina). După aceasta, Putin a avut întâlniri bilaterale cu preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, cu cel kazah, Nursultan Nazarbaev, şi cu cel kârgâz, Almazbek Atambaev.
Komsomolskaia Pravda relatează că Ianukovici i-a spus lui Putin, ales preşedinte al Rusiei, că victoria sa la prezidenţialele din 4 martie asigură stabilitatea în regiune. El i-a transmis că Ucraina a pregătit un pachet de documente importante pentru dezvoltarea economiilor celor două ţări, în sfera energiei nucleare şi 'în probleme energetice în general'. Ucraina aşteaptă de aproape doi ani o reducere a preţului la gazul rusesc, dar părţile nu ajung la un acord.
Kommersant publică un interviu cu ministrul german de externe, Guido Westerwelle, înainte de întâlnirea şefilor diplomaţiilor germană, rusă şi poloneză, care are loc joi la Berlin. Părţile vor discuta despre cooperarea Rusiei cu Uniunea Europeană şi NATO şi despre extinderea axei Moscova-Varşovia-Berlin. Întrebat despre măsurile pe care le-ar putea lua Moscova în absenţa unui consens în problema scutului antirachetă, Westerwelle afirmă că securitatea este indivizibilă şi subliniază necesitatea unui acord.
'Securitatea este indivizibilă. Securitatea europeană este posibilă doar împreună cu Rusia şi securitatea Rusiei - doar împreună cu Europa. Tindem spre dialog şi vrem să continuăm cooperarea, în ciuda înăspririi retoricii. În ceea ce priveşte Afganistanul (posibilitatea ca Rusia să interzică tranzitul spre această ţară, ca măsură de retorsiune la scut - n.r.), şi NATO şi Rusia sunt interesate ca în acest stat să fie stabilitate. Nu am nicio îndoială că şi de acum înainte vom merge în aceeaşi direcţie', a declarat Guido Westerwelle în interviul menţionat.