Vinul moldovenesc rămâne apreciat în Rusia. Problema constă în mecanismul de export
alte articole
Vinul produs în Republica Moldova rămâne apreciat de consumatorul rus. Astfel consideră ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, declarând într-un iterviu pentru Europa Liberă.
În opinia demnitarului, problema constă în mecanismul de export, care, odată facilitat, va permite ruşilor să aprecieze din nou calitatea vinului autohton.
"În Rusia vinul moldovenesc rămâne foarte apreciat. Odată ce mecanismul de export în Federaţia Rusă va fi facilitat, consumatorul rus va beneficia din nou de vinurile noastre de calitate...", afirmă ministrul Agriculturii.
Vasile Bumacov a menţionat şi despre faptul că oameni de afaceri din China ar fi disponibili să cumpere combinatul de vinuri Cricova. "Au fost aşa discuţii, dar eu nu vreau să mă bazez pe zvonuri. Noi nu vom orienta producătorii noştri spre o singură piaţă, dar vom crea un nume vinului moldovenesc şi în China", a opiniat oficialul.
Totodată, ministrul Agriculturii spune că Republica Moldova are cantităţile suficiente de vin ca să exporte pe toate pieţele. "Republica Moldova are potenţial, dacă vor fi cereri pe piaţă, se va produce mai mult, deci va creşte esenţial şi producerea vinului de calitate", a conchis Vasile Bumacov.
Totodată ministrul a precizat că exporturile în Uniunea Europeană cresc, iar cotele s-au mărit. Mai mult, oficialul speră că şi Federaţia Rusă va scoate reglementarea discriminatorie existentă acum faţă de Republica Moldova. Republica Moldova este unica ţară care exportă în Federaţia Rusă prin aşa-numita „fereastră”, care creează mari probleme. Iar această fereastră reprezintă mecanismul de export, prin care exportatorii din Republica Moldova sunt obligaţi să treacă prin, acum sunt două terminale, dar de fapt, este mai funcţional un terminal. Acum, dacă un producător exportă vin în Krasnodar, el este obligat să-l ducă mai întâi la Moscova, astfel dublându-se distanţa şi respectiv dublându-se şi costurile.
În cadrul interviului, Vasile Bumacov şi-a exprimat speranţa că poate se va reuşi modificarea legislaţiei din domeniu: ”Sperăm că miercuri în şedinţă de Guvern să modificăm legea viei şi vinului, să dăm un statut nou, să legiferăm indicaţiile geografice şi producerea vinurilor de origine controlată. Şi atunci va trebui nu numai să vorbim de cantităţi, noi vom trebui să vorbim de plasarea vinurilor moldoveneşti într-un spectru de preţ, să spunem, mediu, noi nu tindem la cele mai înalte preţuri.”
În prezent, Republica Moldova exportă vin în mai multe ţări din Uniunea Europeană, China, Rusia, dar şi în ţările vecine, România şi Ucraina.