R.Moldova a început anul 2013 cu o criză politică şi l-a sfârşit cu un eveniment istoric (presa)
alte articole
Republica Moldova a început anul 2013 cu o criză politică dar l-a sfârşit cu un eveniment istoric - parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, notează analiştii de la Chişinău în ziarul Adevărul, care face un bilanţ al anului curent.
În plan politic, a avut loc un conflict deschis între liderii principalelor partide, declanşat de scandalul 'Pădurea Domnească', dar, până la urmă, politicienii au ajuns la un punct de echilibru. Nu aveau de ales: ori eşuau cu toţii, ori găseau acest consens, constată analistul politic Igor Boţan.
Din punct de vedere economic, 2013 pare un an bun. Statisticile arată că în primele nouă luni PIB-ul a crescut cu 8%, graţie unei majorări de 30% a producţiei agricole. Este vorba, de fapt, de o revenire a economiei după căderea din 2012, provocată de secetă, consideră expertul Viorel Chivriga. El însă remarcă şi faptul că în 2013 a fost concesionat într-o manieră ocultă Aeroportul Chişinău, statul a pierdut pachetul de control la Banca de Economii, Rusia a introdus un nou embargo la băuturile alcoolice. Expertul accentuează că anul 2014 va fi unul electoral, care se va lăsa cu multe promisiuni şi în care reformele economice vor trena.
În acest an, dinamica pozitivă în reglementarea transnistreană, practic, s-a stopat. Pe anumite dosare s-a observat şi un anumit regres, în condiţiile în care Tiraspolul are o poziţie din ce în ce mai intransigentă în negocierile cu Chişinăul şi se orientează spre o apropiere de Rusia. Este vorba de o deteriorare a spiritului negocierilor, au dispărut bunăvoinţa şi dorinţa de a ajunge la un compromis.
Realizările anului sunt parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la Vilnius, şi decizia Comisiei privind liberalizarea regimului de vize. Acestea, însă, urmează să fie duse până la capăt în 2014. Omul anului în politica externă este şeful diplomaţiei, Natalia Gherman, care a purtat negocierile, consideră expertul Leonid Litra.
Jurnal de Chişinău face un top al personalităţilor anului 2013. Potrivit clasamentului jurnalului, Omul anului este premierul Iurie Leancă, pentru eforturile diplomatice şi administrative care au condus la parafarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE. Omul politic al anului este Traian Băsescu, pentru că a recunoscut răspicat că al treilea proiect naţional important, după integrările în NATO şi în UE, este unirea cu Republica Moldova.
Sociologul Lilian Negură susţine în Jurnal de Chişinău că evenimentul anului, care va rămâne în istorie, este hotărârea Curţii Constituţionale din 5 decembrie cu privire la interpretarea articolului 13 din Constituţie. Decizia permite utilizarea legală a denumirii de limbă română pentru limba de stat. 'Valoarea istorică a deciziei nu reiese însă doar din rezolvarea problemei denumirii limbii. Ceea ce constituie cu adevărat elementul ei central este că CC clarifică valorile care stau la baza formării Republicii Moldova ca stat independent', potrivit autorului.