Qatarul şi Rusia doresc să îşi îmbunătăţească relaţiile economice
alte articole
Qatarul şi Rusia au anunţat noul acord, care va duce la îmbunătăţirea relaţiilor comerciale, în timpul unei vizite efectuate miercuri de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în naţiunea din Golf.
Pe parcursul vizitei, Lavrov s-a întâlnit cu omologul său din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.
Ministrul rus a precizat reporterilor că Moscova “acordă o mare importanţă” cooperării economice şi energetice dintre cele două ţări.
Al-Thani a precizat că Doha nu se mai poate baza pe statele învecinate pentru a-şi susţine economia sau pentru a garanta securitatea alimentară.
Rusia şi Qatarul sunt două dintre cele mai mari naţiuni producătoare de petrol şi gaz din lume.
Anul trecut, Qatarul a cumpărat un pachet de acţiuni în valoare de miliarde de dolari în compania petrolieră rusă controlată de stat, Rosneft.
Qatarul urmăreşte să îşi extindă relaţiile economice după ce Arabia Saudită, Egiptul, Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite au suspendat relaţiile diplomatice şi comerciale cu Doha în luna iunie.
Cele patru ţări arabe au acuzat Qatarul că destabilizează regiunea prin susţinerea “teroriştilor” – o acuzaţie respinsă categoric de Doha.
Tensiunile diplomatice care urmăresc să izoleze Qatarul au subminat lanţurile de aprovizionare şi fluxul de produse care pătrund în micul emirat. Fondul Monetar Internaţional a declarat miercuri că, de fapt, costurile de transport în Qatar au crescut cu aproximativ 9% şi preţurile la alimente cu crescut cu 2% ca urmare a boicotului.
Fără a exista semnale privind relaxarea tensiunilor, Al-Thani a afirmat că ţara sa doreşte să negocieze încetarea crizei diplomatice, dar nu a văzut niciun indiciu că Arabia Saudită şi aliaţii săi ar fi deschişi la o astfel de mişcare.
Al-Thani a declarat la o conferinţă de presă comună cu Lavrov că ţara sa consideră că soluţionarea crizei actuale poate fi obţinută “printr-un dialog constructiv ... dar ţările implicate în blocadă nu răspund la niciunul dintre eforturile depuse de Kuweit sau alte ţări prietene”.
Lavrov, care a vizitat de asemenea Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite ca parte a turneului său în Orientul Mijlociu, a cerut tuturor părţilor să găsească o soluţie.
Ministrul rus a mai precizat că, în cazul în care vor începe negocierile între Qatar şi tabăra opusă, Moscova va fi pregătită să contribuie la medieri.
“Este în interesul nostru ca CCG să fie unit şi puternic”, a adăugat Lavrov, făcând referire la Consiliul de Cooperare din Golf, care cuprinde Bahrain, Kuweit, Qatar, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.
Rusia a urmărit de mult timp să devină un jucător major în problemele regiunii, în special în războiul civil de peste şase ani din Siria, unde îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.