Riadul acuză Qatarul că blochează zborurile saudite spre Mecca

Arabia Saudită a declarat că guvernul Qatarului îi opreşte avioanele să aterizeze în Doha pentru a duce pelerinii la Mecca.
Avion al companiei aeriene Saudi Arabian Airlines. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
21.08.2017

În urmă cu câteva zile, Riadul a anunţat că va deschide graniţele cu ţara vecină Qatar pentru a permite musulmanilor să ajungă la Mecca cu ocazia pelerinajului tradiţional anual (Hajj).

La acea vreme, Qatarul a lăudat mişcarea, dar a subliniat că este motivată politic şi şi-a manifestat temerile cu privire la siguranţa cetăţenilor săi din Arabia Saudită în timpul pelerinajului.

Anunţul a fost făcut la peste 2 luni după ce Regatul Saudit şi câţiva dintre aliaţii săi au suspendat toate relaţiile cu Doha din cauza presupuselor legături ale Qatarului cu terorismul şi extremismul. Qatarul a negat toate acuzaţiile ce i s-au adus.

Duminică, compania aeriană Saudi Arabian Airlines a precizat că nu a reuşit să programeze zboruri pe Aeroportul Internaţional Hamad din Doha, capitala Qatarului.

“Autorităţile din Qatar nu au permis avioanelor [saudite] să aterizeze din cauză că nu dispun de documentele potrivite, deşi acestea au fost înregistrate cu câteva zile în urmă”, a declarat agenţia saudită de ştiri de stat. “Directorul general al Saudi Arabian Airlines, Saleh al-Jasser, a precizat că, de fapt, compania nu a reuşit până acum să programeze zboruri pentru a transporta pelerinii [din Qatar] aflaţi pe Aeroportul Internaţional Hamad din Doha”, a adăugat agenţia de ştiri.

Arabia Saudită, Bahrainul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au suspendat relaţiile diplomatice şi de transport cu guvernul din Qatar în 5 iunie, acuzându-l că sponsorizează terorismul.

Ţările implicate în boicot şi-au închis de asemenea spaţiul aerian pentru compania aeriană Qatar Airways. De atunci, compania a încetat să mai folosească spaţiul aerian al acelor ţări, redirecţionând zborurile şi folosind trasee alternative, inclusiv prin spaţiul aerian al Iranului.

Embargoul condus de saudiţi a avut un impact economic asupra Qatarului care, încercând să acopere veniturile pierdute, a declarat că va permite cetăţenilor din 80 de ţări să călătorească pe teritoriul său fără vize.

Doha susţine că va aplica presiuni asupra ţărilor implicate în boicot pentru a compensa pagubele economice provocate de embargou, adăugând că, în acelaşi timp, dispune de suficiente resurse financiare pentru face faţă interdicţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor