Riadul acuză Qatarul că blochează zborurile saudite spre Mecca
alte articole
În urmă cu câteva zile, Riadul a anunţat că va deschide graniţele cu ţara vecină Qatar pentru a permite musulmanilor să ajungă la Mecca cu ocazia pelerinajului tradiţional anual (Hajj).
La acea vreme, Qatarul a lăudat mişcarea, dar a subliniat că este motivată politic şi şi-a manifestat temerile cu privire la siguranţa cetăţenilor săi din Arabia Saudită în timpul pelerinajului.
Anunţul a fost făcut la peste 2 luni după ce Regatul Saudit şi câţiva dintre aliaţii săi au suspendat toate relaţiile cu Doha din cauza presupuselor legături ale Qatarului cu terorismul şi extremismul. Qatarul a negat toate acuzaţiile ce i s-au adus.
Duminică, compania aeriană Saudi Arabian Airlines a precizat că nu a reuşit să programeze zboruri pe Aeroportul Internaţional Hamad din Doha, capitala Qatarului.
“Autorităţile din Qatar nu au permis avioanelor [saudite] să aterizeze din cauză că nu dispun de documentele potrivite, deşi acestea au fost înregistrate cu câteva zile în urmă”, a declarat agenţia saudită de ştiri de stat. “Directorul general al Saudi Arabian Airlines, Saleh al-Jasser, a precizat că, de fapt, compania nu a reuşit până acum să programeze zboruri pentru a transporta pelerinii [din Qatar] aflaţi pe Aeroportul Internaţional Hamad din Doha”, a adăugat agenţia de ştiri.
Arabia Saudită, Bahrainul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au suspendat relaţiile diplomatice şi de transport cu guvernul din Qatar în 5 iunie, acuzându-l că sponsorizează terorismul.
Ţările implicate în boicot şi-au închis de asemenea spaţiul aerian pentru compania aeriană Qatar Airways. De atunci, compania a încetat să mai folosească spaţiul aerian al acelor ţări, redirecţionând zborurile şi folosind trasee alternative, inclusiv prin spaţiul aerian al Iranului.
Embargoul condus de saudiţi a avut un impact economic asupra Qatarului care, încercând să acopere veniturile pierdute, a declarat că va permite cetăţenilor din 80 de ţări să călătorească pe teritoriul său fără vize.
Doha susţine că va aplica presiuni asupra ţărilor implicate în boicot pentru a compensa pagubele economice provocate de embargou, adăugând că, în acelaşi timp, dispune de suficiente resurse financiare pentru face faţă interdicţiilor.