Washington Post: Emiratele ar fi fost în spatele piratării site-urilor de ştiri guvernamentale ale Qatarului
alte articole
Publicaţia The Washington Post, citând oficiali ai sectorului american de informaţii, a declarat luni că Emiratele Arabe Unite (EAU) ar fi orchestrat piratarea site-urilor de ştiri şi a reţelelor de socializare guvernamentale din Qatar, plantând articole incriminatorii false despre emirul Qatarului.
Potrivit raportului Washington Post, oficiali neidentificaţi din sectorul de informaţii american ar fi descoperit săptămâna trecută noi date care dezvăluie faptul că oficiali din EAU au discutat despre atacul cibernetic planificat în 23 mai cu doar câteva zile înainte ca acesta să fi avut loc. Sursele au precizat că, pe moment, nu se cunoaşte dacă Emiratele au desfăşurat atacul sau au plătit o altă entitate pentru acest lucru.
Ambasadorul EAU în SUA, Yousef al-Otaiba, a respins imediat raportul. El a declarat: “Ceea ce este adevărat este comportamentul Qatarului. Finanţarea şi susţinerea extremiştilor, de la talibani până la Hamas şi Gaddafi. Incitarea la violenţe, încurajarea radicalizării şi subminarea stabilităţii vecinilor săi”.
Departamentul de Stat al SUA nu a făcut niciun comentariu imediat asupra dezvăluirilor raportate de Washington Post.
Criza din Golf
Piratarea serviciilor media ale guvernului din Doha în luna mai au dus la publicarea unor articole în care emirul micuţului stat din Golf, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, a fost citat lăudând Hamasul şi descriind Iranul ca o putere islamică.
Articolele respective au fost folosite ca pretext de către Arabia Saudită, Egipt, Bahrain şi Emirate pentru a acuza Qatarul că susţine grupuri teroriste iar, ulterior, au suspendat legăturile lor diplomatice şi de transport cu acesta. Mişcarea a dus la izolarea aproape totală a micuţului regat din Golf.
Qatarul a repetat de mai multe ori că citatele respective au fost inventate, însă afirmaţiile sale au fost respinse de cele patru ţări.
Impasul diplomatic a avut, de asemenea, un efect asupra politicii americane în regiune, în special în cazul luptei împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Deşi toate statele implicate în impas sunt aliaţi ai SUA, preşedintele american Donald Trump a luat partea saudiţilor şi egiptenilor, susţinând afirmaţiile lor că Doha are legături cu grupurile islamiste. Totuşi, Qatarul continuă să găzduiască aproximativ 10.000 de soldaţi americani şi este sediul regional al Comandamentului Central american pentru Orientul Mijlociu, ca parte a luptei SUA împotriva jihadiştilor.