Putin soseşte în Grecia pentru discuţii legate de energie şi comerţ

Preşedintele rus Vladimir Putin este din nou curtat de Grecia, în condiţiile în care ţara lovită de datorii urmăreşte oportunităţi pentru dezvoltare. Discuţiile cu liderii eleni se vor concentra pe energie şi comerţ.
Premierul elen Alexis Tsipras (dr) discută cu preşedintele rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor de la Vila Maximos din Atena, 27 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.05.2016

Putin a sosit vineri în Atena şi în aceeaşi zi a avut discuţii cu premierul Alexis Tsipras şi preşedintele elen Prokopis Pavlopoulos.

Liderii urmează să semneze mai multe acorduri comerciale şi unul în domeniul energetic, care vor consolida un plan pentru construirea unui gazoduct rusesc ce va străbate teritoriul elen. În plus, acordurile vor reafirma interesul Rusiei de a licita pentru companii pe care Grecia a promis că le va privatiza ca parte a acordului său cu creditorii internaţionali.

Liderul rus este însoţit de şase miniştri, fiind prima sa vizită în Grecia în aproape un deceniu.

Grecia a curtat Rusia de mai multe ori după ce a fost lovită de cea mai puternică criză economică din câteva decenii. Anul trecut, se crede că Tsipras a cerut ajutorul financiar al Rusiei pentru a evita falimentul.

Înaintea vizitei lui Putin, Kremlinul a declarat că economia şi comerţul sunt prioritare pe agenda de discuţii şi că vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale.

Oficialii greci au declarat că este posibil să se încheie un acord între gigantul rus Rosneft şi compania elenă Hellenic Petroleum. De asemenea, se estimează că vor fi semnate şi documente pentru construirea unui gazoduct sudic prin Grecia.

Companiile ruseşti au fost asociate în repetate rânduri cu acordurile de privatizare elene din domeniul energiei şi transporturilor, dar nu au fost finalizate niciodată.

Putin a scris joi un articol în ziarul elen Kathimerini, susţinând că ţara sa rămâne interesată de ofertele ce implică activele feroviare elene şi portul Thessaloniki.

Dar Rusia intră în competiţie cu compania chineză Cosco, care are o prezenţă majoră în principalul port elen Pireus şi a luat de asemenea în vizor şi portul Thessaloniki.

În articolul său, Putin a susţinut, de asemenea, că un embargou comercial reciproc impus de Uniunea Europeană şi Rusia afectează sectorul agricol elen.

Liderii UE sunt aşteptaţi să decidă luna viitoare dacă vor extinde sancţiunile aplicate asupra sectoarelor ruseşti bancar, al apărării şi al energiei.

Pe agenda vizitei de două zile a liderului de la Kremlin este şi vizitarea, sâmbătă, a Muntele Atos, cunoscut sub numele de Muntele Sfânt, unde Putin va fi însoţit de şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor