Grecia îşi închide spaţiul aerian pentru zborurile din Libia în mijlocul unor zvonuri privind o operaţiune NATO

Grecia şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile din Libia până în 8 septembrie, a raportat mass media locală, mişcarea având loc în mijlocul unor zvonuri privind o posibilă operaţiune NATO în ţara africană cuprinsă de haos din 2011.
Arhivă. Rebeli libieni angajati in lupte cu trupele loialiste, Tripoli
Arhivă. Rebeli libieni angajati in lupte cu trupele loialiste, Tripoli (Daniel Berehulak/Getty Images)

O notificare către piloţi (NOTAM) a fost emisă miercuri de autorităţile elene, şi interzice curselor aeriene libiene să intre în Regiunea de Informare a Zborurilor (Flight Information Region – FIR) pentru Atena începând cu ziua de joi, a raportat mass media elenă. Restricţii similare au fost aparent impuse de Malta şi Italia, deşi în cazul lor vor fi valabile până în luna august.

O excepţie de la regulă este făcută pentru avioanele militare cu autorizaţie specială şi în cazurile de urgenţă, precum evacuări din motive medicale, conform ziarului elen Kathimerini.

Ziarul mai susţine că decizia a fost luată înaintea exerciţiului comun UE-NATO în Mediterană – numit Phoenix Express 2016 – care este programat să aibă loc în această vară lângă insula elenă Creta.

Explicaţia, totuşi, nu îi convinge pe unii observatori care consideră că Alianţa se pregăteşte pentru o nouă intervenţie militară deplină în Libia. Partidul comunist grec a cerut ca guvernul lui Alexis Tsipras să spună clar dacă NATO pregăteşte o astfel de operaţiune şi care va fi rolul Greciei în acest caz.

Comuniştii greci “denunţă orice intervenţie în Libia şi cere [guvernului elen] să nu participe la planurile euro-atlantice”, a susţinut formaţiunea politică într-o declaraţie.

Marţi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Alianţa este pregătită să acţioneze la cererea noului guvern de reconciliere al Libiei. Acest guvern a fost format cu scopul de a elimina neînţelegerile între două guverne rivale, care au condus în diferite părţi ale ţării africane timp de câteva luni.

“Am discutat cu premierul [libian] Sarraj despre modul în care poate NATO să asiste şi în curând el va trimite o echipă de experţi la NATO pentru a identifica cum putem ajuta noul Guvern libian de Acord Naţional”, a susţinut Stoltenberg într-o declaraţie comună de presă alături de premierul italian Matteo Renzi.

Konstantin Kosacev, şeful comitetului pentru relaţii externe din Camera Superioară a Parlamentului rus, a sugerat că orice acţiune NATO va cauza “haos” şi că alianţa militară vestică ar trebui să caute suportul ONU.

“Orice interferenţă internaţională ar trebui să fie bazată pe decizia Consiliului de Securitate al ONU şi pe nimic altceva”, a declarat el agenţiei de ştiri RT.

NATO a jucat un rol important în 2011 prin bombardarea forţelor guvernamentale libiene, susţinerea grupurilor înarmate şi uciderea puternicului Moammer Gaddafi. Intervenţia, care s-a bazat pe o interpretare exagerată a unui mandat ONU de a forma o zonă no fly deasupa Libiei, a fost considerată drept un mare succes de către tabăra occidentală.

De atunci Libia a devenit un stat eşuat, exportator de violenţă şi contributor major la haosul de pe piaţa ţişeiului, fiind practic dezintegrată în trei părţi istorice. De asemenea, ţara nord-africană a deveni un centru major pentru solicitanţii de azil care încearcă să ajungă în Italia.

Recent, grupul terorist Statul islamic şi-a consolidat prezenţa în partea estică de coastă a Libiei, câştigând treptat controlul asupra a ceea ce a mai rămas din exporturile petroliere ale ţării.

Forţele speciale americane, britanice şi franceze operează în Libia cu scopul de a submina baza de putere a Statul Islamic. În luna februarie, SUA a desfăşurat o majoră operaţiune de bombardare împotriva unei tabere de pregătire a jihadiştilor, ucigând zeci de militanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe