Putin somat „să se mişte rapid”, în timp ce personalităţi importante din Rusia spun că ţara se află în pragul unei revoluţii

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images *)

Mai multe personalităţi importante din Rusia au avertizat că ţara se află în pragul celei mai mari revoluţii din 1917 încoace, pe măsură ce nemulţumirea creşte în rândul populaţiei.

Politicianul de opoziţie Ilia Ponomarev s-a alăturat corului de voci care îl avertizează pe preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la regimul său din Rusia, relatează Sky News.

"Acest regim nu este solid. Se clatină. Există o mulţime de fisuri. Moscova este inima regimului, iar planul nostru final este să mergem acolo", a declarat Ponomarev într-un interviu acordat publicaţiei The Times of London.

Ponomarev l-a comparat pe preşedintele Putin cu ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, care a fost ucis de bolşevici în urma Revoluţiei din octombrie 1917.

"Ţarul (preşedintele Putin) va trebui să plece. Dacă pleacă acum, are o şansă să meargă la Haga şi să supravieţuiască", a spus el.

Fostul politician - care a fost deputat în Duma rusă şi care acum trăieşte în exil în Ucraina - a comparat starea de spirit din ţara sa natală cu cea din februarie 1917.

"Dacă va încerca să rămână mult mai mult timp, nu ştiu ce se va întâmpla cu el personal. Recomandarea mea pentru el şi cercul său de apropiaţi este să înceapă să se mişte rapid. Este în propriul lor interes", a declarat Ponomarev.

Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin, care conduce influentul grup Wagner, a fost, de asemenea, foarte vocal în criticile sale la adresa preşedintelui Putin şi i-a făcut pe unii din cadrul armatei ţării să creadă că pregăteşte o lovitură de stat.

Prigojin - cunoscut în cercurile militare drept măcelarul lui Putin, datorită campaniei sale nemiloase din Ucraina - a ameninţat în mai multe rânduri că îşi va retrage miile de soldaţi din Ucraina.

La începutul lunii mai, el a postat pe canalele sale de pe Telegram o înregistrare video tulburătoare în care apare înconjurat de soldaţi ruşi morţi, în care a lansat un atac fulminant la adresa şefilor militari ai ţării şi a cerut muniţie suplimentară pentru mercenarii săi.

Mai recent, el a avertizat cu privire la o revoluţie în stilul celei din 1917 şi a afirmat că cetăţenii ruşi ar putea ataca casele elitelor militare cu "furci".

El a cerut în mod deschis înlocuirea ministrului Apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major General, Valeri Gherasimov, afirmând că aceştia sunt "elite" care duc o "viaţă publică, bogată şi lipsită de griji".

"Această dualitate poate să se termine ca în 1917, cu o revoluţie, când mai întâi se ridică soldaţii, iar apoi o fac cei dragi lor", a spus Prigojin.

Unii din cercurile ruseşti au afirmat că o lovitură de stat condusă de Prigojin este deja în curs de desfăşurare.

Igor Girkin, fostul agent FSB care a condus invazia Rusiei în Crimeea în 2014, a afirmat că o tentativă de lovitură de stat a fost deja "anunţată".

"Prigojin a declarat de fapt în mod deschis război împotriva unei părţi a nomenclaturii militare şi de stat", a declarat Girkin.

"El este membru al mafiei de la putere, una dintre facţiunile acesteia. Suntem martori la modul în care una dintre aceste facţiuni perturbă status quo-ul. A fost anunţată o tentativă de lovitură de stat. Până acum, a fost anunţată în mass-media. Deocamdată. Ce se va întâmpla în continuare - nu ştiu. Până la sfârşitul verii, situaţia politică internă din ţară noastră s-ar putea schimba dincolo de orice recunoaştere", a continuat Girkin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe