Putin: Rusia doreşte să extindă acordul privind livrarea de gaze către Ucraina
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că Moscova este pregătită să extindă acordul actual pentru livrarea de gaze către Ucraina pentru alte trei luni, adică până la sfârşitul lunii iunie.
În cadrul unei întâlniri de marţi cu premierul rus Dmitri Medvedev, Putin a spus: “Haideţi să o facem”, ca răspuns la o cerere din partea Kievului de a extinde acordul semnat în octombrie 2014 şi care stipulează o reducere de 100 de dolari la mia de metri cubi.
Acordul “va fi activ pentru alte încă 3 luni”, urmând ca Rusia să îl revizuiască ulterior luând în considerare “preţurile schimbătoare ale petrolului pe pieţele globale”, a adăugat preşedintele rus.
Remarcile lui Putin au fost făcute cu câteva ore înainte de expirarea actualului acord privind livrarea de gaze către Ucraina.
La rândul său, Medvedev a declarat că aprobă prelungirea acordului pe o perioadă de trei luni, dar a insistat că Ucraina trebuie să-şi respecte obligaţiile asumate în acord la capitolul plăţii datoriilor acumulate de-a lungul timpului pentru livrările de gaze anterioare.
Luni, compania rusă de stat Gazprom a cerut aviz Guvernului de la Moscova pentru acordarea unei reduceri de preţ pentru gazele naturale care vor fi furnizate Ucrainei în următoarele trei luni, informează Mediafax.
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, nu a specificat care este nivelul reducerii însă a declarat că termenii actualului contract dintre Gazprom şi Naftogaz includ posibilitatea aplicării unei reduceri de preţ la gazele furnizate Ucrainei.
Rusia a suspendat livrările de gaze către Ucraina şi a trecut la un sistem de plată în avans în iunie 2014, după ce compania ucraineana de stat Naftogaz nu a reuşit să îşi plătească datoriile pentru gazul rusesc primit.
Patru luni mai târziu, în octombrie 2014, Kievul, Moscova şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru a asigura livrări de gaz către Ucraina până în martie 2015 la un preţ de 329 USD pe mia de metri cubi. Totuşi, acordul a scăzut ulterior preţul cu 100 de dolari.
Ucraina, unul dintre cei mai mari consumatori de gaz rusesc având importuri de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi pe an, datorează Moscovei un total de 5,3 miliarde USD pentru gazul deja consumat, incluzând penalizări.
Disputele pentru gaz din ultimii câţiva ani au afectat relaţiile dintre cele două ţări. Gazprom a ameninţat luna trecuta că va bloca livrările de gaze către Ucraina şi le va devia către regiunile estice ale ţării, care sunt controlate de rebelii separatişti pro-ruşi.
Doneţk şi Lugansk, două regiuni din estul Ucrainei în care se vorbeşte în principal limba rusă, au fost puternic afectate de luptele sângeroase dintre forţele separatiste susţinute de Rusia şi armata guvernamentală ucraineană.
Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.
Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.
Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict – soldaţi şi civili.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.