Putin ameninţă cu blocarea gazului rusesc către Europa datorită conflictului ucrainean

Livrările de gaz către Europa ar putea fi suspendate în câteva zile, a anunţat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, o decizie prin care Rusia a ridicat miza în conflictul separatist ucrainean.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.02.2015

Livrările de gaz către Europa ar putea fi suspendate în câteva zile, a anunţat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, o decizie prin care Rusia ridică miza în conflictul separatist ucrainean.

Vladimir Putin a cerut efectuarea imediată de plăţi în avans pentru a menţine deschis robinetul la gazul rusesc, această măsură fiind luată după ce premierul britanic David Cameron a anunţat că ţara sa va trimite 75 de instructori militari britanici pentru a ajuta la pregătirea trupelor ucrainene, susţine Mirror Online.

Marea Britanie primeşte aproximativ 15% din necesarul său de gaze din Rusia, în timp ce Europa continentală se bazează pe Moscova pentru a-şi acoperi aproximativ 30% din nevoile sale energetice.

Orice dispută cu privire la livrările de gaz ar putea lăsa milioane de locuinţe fără lumină şi căldură în mijlocul iernii.

Mai mult, ultimatumul lui Putin are loc la o zi după ce Uniunea Europeană a anunţat planuri ambiţioase pentru o “uniune energetică”, cu scopul de a rupe priza energetică puternică a Rusiei asupra continentului european.

Oficialii europeni au recunoscut totuşi că vor trece mulţi ani şi va fi nevoie de o investiţie de un trilion de euro în infrastructură pentru a se atinge obiectivul securităţii energetice.

Putin a declarat că Ucraina a plătit o sumă de bani ca să acopere numai “livrările de gaze pentru 3 luni şi 4 zile”.

Totuşi, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său cipriot Nicos Anastasiades, Putin a susţinut că speră să nu se ajungă la acest scenariu, fără să uite însă să avertizeze că Europa este dependentă de disciplina financiară a Ucrainei.

“Dacă nu are loc o plată în avans, Gazprom ... va suspenda livrările. Bineînţeles, acest lucru ar putea crea o ameninţare pentru tranzitul către Europa, către partenerii noştri europeni”, a adăugat şeful Kremlinului.

În plus, Putin a criticat Kievul pentru blocarea gazului către regiunile sale estice aflate sub controlul forţelor paramilitare pro-ruse. Guvernul ucrainean a susţinut că luptele continue au avariat conductele pe alocuri şi că echipele de întreţinere nu pot ajunge în zonele respective din cauza lipsei siguranţei.

Rusia a blocat livrările de gaze naturale către Ucraina de trei ori în ultimii zece ani: în 2006, în 2009 şi în 2014. Moscova şi-a motivat acele decizii prin faptul că guvernul de la Kiev nu şi-a plătit restanţele.

În acelaşi timp Occidentul acuză Rusia că foloseşte resursele energetice ca o armă geopolitică pentru a menţine Ucraina şi alte state sub influenţa sa.

În baza unui acord încheiat în 2014 şi care urmează să expire la sfârşitul lunii martie, Ucraina este obligată să plătească în avans livrările de gaz rusesc. Dar Kievul a anunţat că nu va mai face plăţi în absenţa unor noi garanţii, întrucât Rusia nu a reuşit să livreze duminică şi luni gazul deja plătit de Kiev.

În acest context, Alexei Miller, şeful concernului rus Gazprom, a anunţat miercuri compania de stat ucraineană Naftogaz că are la dispoziţie doar trei zile pentru plata anticipată a livrărilor de gaz ruseşti. După acest termen livrările vor fi oprite, menţionează Interfax.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, aproape 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor