Distrugător american “vizitează” Georgia în contextul tensiunilor cu Rusia

Distrugătorul american Laboon a intrat duminică în portul georgian Batumi de la Marea Neagră pentru o misiune de pregătire în Georgia, conform unui comunicat al Ambasadei SUA la Tbilisi.
Distrugătorul american Laboon. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.06.2015

Distrugătorul american Laboon a intrat duminică în portul georgian Batumi de la Marea Neagră pentru o misiune de pregătire în Georgia, conform unui comunicat al Ambasadei SUA la Tbilisi.

Comunicatul mai susţine că prezenţa distrugătorului american confirmă angajamentul SUA în privinţa întăririi legăturilor între aliaţii din NATO şi partenerii lor precum Georgia şi în privinţa abordării unor sarcini comune legate de securitatea şi stabilitatea în regiunea Mării Negre.

În 28 iunie a avut loc o ceremonie de întâmpinare a navei Laboon în portul Batumi, în condiţiile în care ambasada SUA a declarat că nava americană va participa la un exerciţiu comun cu Paza de Coastă georgiană.

O navă de război americană a mai făcut escală în Georgia în septembrie 2008, pentru a transporta ajutor umanitar, la o lună după războiul fulger în luna august a acelui an, în care s-au confruntat fosta republică sovietică şi Rusia, conform Agerpres.

La acea vreme, Moscova a acuzat Washingtonul că foloseşte nava de război pentru a înarma clandestin Georgia, o acuzaţie negată de americani.

Distrugătorul Laboon a ajuns în Georgia în condiţiile în care relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să ajute rebelii separatişti pro-ruşi care se luptă în estul Ucrainei cu trupele pro-Kiev.

Conform datelor ONU, conflictul s-a soldat până acum cu peste 6.500 de morţi.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat recent că extinde arsenalul nuclear al Rusiei cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor