Putin nu a emis niciun ordin de prelungire a păcii de Paşte. "Tăcerea armelor" expiră la miezul nopţii

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a emis un ordin de prelungire a încetării focului de Paşte în Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS, informează Reuters.
Încetarea focului expiră duminică la miezul nopţii.
Propunerea de prelungire a încetării focului a venit duminică din partea Ucrainei. Preşedintele Zelenski a propus ca Rusia să renunţe la atacurile cu drone şi rachete asupra infrastructurii civile pentru cel puţin 30 de zile.
„Dacă Rusia nu este de acord cu un astfel de pas, aceasta va fi dovada că intenţionează să continue să facă doar acele lucruri care distrug vieţi omeneşti şi prelungesc războiul”, a declarat Zelenski pe X.
Reacţia SUA
Duminică, Departamentul de Stat al SUA a declarat că ar saluta prelungirea încetării focului de o zi de Paşte declarată de preşedintele rus Vladimir Putin, chiar dacă Moscova anunţase anterior că liderul de la Kremlin nu dăduse niciun ordin în acest sens.
Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului. Putin a anunţat o încetare a focului de o zi în Ucraina până duminică la miezul nopţii, ora Moscovei (2100 GMT).
„Am văzut anunţul preşedintelui Putin privind o încetare temporară a focului din cauza Paştelui. Ne menţinem angajamentul de a obţine o încetare a focului completă şi cuprinzătoare. Pe măsură ce evaluăm seriozitatea lor în acest caz, am saluta extinderea acestuia dincolo de duminică”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-o declaraţie trimisă prin e-mail.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia pretindea că respectă încetarea focului de Paşte, dar că, de fapt, a continuat sutele de atacuri de artilerie sâmbătă seara, cu alte atacuri duminică. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a încălcat încetarea focului, provocând daune infrastructurii şi civililor.
Putin a declarat că doreşte ca Ucraina să renunţe la ambiţiile sale NATO, să cedeze definitiv Rusiei cele patru regiuni pe care le-a pierdut şi să limiteze dimensiunea armatei sale. Kievul susţine că aceste cereri echivalează cu capitularea sa.
Context
Reamintim că, după încetarea neaşteptat de scurtă a focului anunţată de Moscova pentru Paşte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus în schimb o prelungire de 30 de zile, potrivit DPA
„Dacă încetarea completă a focului ţine într-adevăr, Ucraina propune o prelungire dincolo de 20 aprilie [Duminica Paştelui]. Acest lucru ar arăta adevăratele intenţii ale Rusiei - deoarece 30 de ore sunt suficiente pentru titluri, dar nu pentru măsuri reale de consolidare a încrederii. 30 de zile ar da o şansă păcii”, a scris Zelenski pe platforma X.
Zelenski a subliniat că Ucraina este pregătită să îşi alinieze acţiunile la comportamentul forţelor ruse: „Tăcere [arme] în schimbul tăcerii, atacuri defensive ca răspuns la atacuri”.