Rusia condamnă o tânără de 19 ani la aproape trei ani de detenţie pentru un protest prin poezie contra războiului

Darya Kozyreva (Captura video, News9 Live)
Redacţia
20.04.2025

Un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat o tânără de 19 ani la aproape trei ani într-o colonie penală, pe motiv că a „discreditat” în mod repetat armata rusă, inclusiv lipind o poezie pe o statuie a unui poet ucrainean.

Daria Kozireva a fost condamnată la doi ani şi opt luni. Tânăra a fost arestată pe 24 februarie 2024, după ce a lipit o strofă a poetului ucrainean Taras Şevcenko pe monumentul acestuia din Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info, o organizaţie independentă pentru drepturile omului din Rusia.

Versurile din poezia lui Şevcenko, Testamentul meu, erau următoarele:
„Îngropaţi-mă şi-apoi / Sculaţi-vă, rupeţi lanţuri grele / Şi stropiţi cu sânge de tirani / Libertatea voastră nouă”, a transmis OVD-Info.

Un al doilea dosar a fost deschis împotriva sa în august 2024, după un interviu acordat postului Radio Free Europe, în care ea a numit războiul Rusiei în Ucraina drept „monstruos” şi „criminal”, potrivit aceleiaşi surse.

În timpul uneia dintre audieri, tânăra a susţinut că nu a făcut decât să recite o poezie şi să lipească un citat în limba ucraineană, „nimic mai mult”, a transmis serviciul de presă al instanţei.

Activista anti-război a avut şi anterior probleme cu legea, fiind reţinută în decembrie 2022, pe când era încă în liceu, pentru că a scris pe o instalaţie dedicată înfrăţirii dintre oraşul rusesc Sankt Petersburg şi Mariupol, Ucraina: „Ucigaşilor, voi aţi bombardat. Iudelor!”, conform OVD-Info.

Un an mai târziu a fost amendată pentru „discreditare” şi exmatriculată de la universitate pentru o postare pe o reţea socială rusă în care discuta despre „natura imperialistă a războiului”, potrivit Memorial, una dintre cele mai respectate organizaţii ruse pentru drepturile omului.

Memorial a descris-o pe Kozireva drept „deţinută politic” şi a condamnat acuzaţiile împotriva ei ca fiind „absurde”, afirmând că sunt menite să suprime disidenţa.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de şase ani pentru Kozireva, a relatat din sala de judecată canalul media independent rus SOTA Vision. Într-o înregistrare video realizată de Reuters, Kozireva apare zâmbind şi făcând cu mâna susţinătorilor în timp ce părăsea tribunalul.

Avocatul ei a declarat pentru Reuters că probabil vor face apel.

Verdictul a fost condamnat de directoarea Amnesty International Rusia, Natalia Zviagina, care l-a descris ca pe „un nou şi înfiorător semnal despre cât de departe sunt dispuse să meargă autorităţile ruse pentru a reduce la tăcere opoziţia paşnică faţă de războiul din Ucraina.”

„Daria Kozireva este pedepsită pentru că a citat un clasic al poeziei ucrainene din secolul al XIX-lea, pentru că a vorbit împotriva unui război nedrept şi pentru că a refuzat să tacă. Cerem eliberarea imediată şi necondiţionată a Dariei Kozireva şi a tuturor celor închişi sub ‘legi de cenzură a războiului’”, a transmis Zviagina într-o declaraţie.

Rusia are un istoric de reprimare a disidenţei anti-război în rândul tinerilor. Anul trecut, CNN a raportat că cel puţin 35 de minori au fost acuzaţi penal din motive politice în Rusia din 2009, conform OVD-Info. Dintre aceştia, 23 de cazuri au fost iniţiate după declanşarea invaziei ruse la scară largă împotriva Ucrainei, în 2022.

În prezent, peste 1.500 de persoane sunt închise în Rusia din motive politice, conform unei evidenţe realizate de OVD-Info. Represiunea autorităţilor împotriva opoziţiei a escaladat de la începutul războiului. Între acel moment şi decembrie 2024, cel puţin 20.070 de persoane au fost reţinute pentru opinii anti-război, iar în 9.369 de cazuri s-au emis acuzaţii de „discreditare a armatei” — pentru acţiuni precum postări pe reţelele sociale sau purtarea de haine cu simboluri ale drapelului ucrainean, potrivit OVD-Info.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor