Ucraina priveşte cu suspiciune armistiţiul de Paşte propus de Putin

Urmările unui atac rusesc pe scară largă asupra unui complex rezidenţial din Dobropillia, Ucraina (Paula Bronstein/Getty Images)
Epoch Times România
20.04.2025

Ucraina a declarat că va respecta orice armistiţiu autentic propus de Moscova, dar şi-a exprimat scepticismul după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un armistiţiu temporar de Paşte începând de sâmbătă.

Anunţul de la Kiev a venit în contextul în care Rusia şi Ucraina au efectuat cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei, în urmă cu mai bine de trei ani. Putin a anunţat un armistiţiu temporar de Paşte în Ucraina din motive umanitare, începând de sâmbătă. Potrivit Kremlinului, armistiţiul va dura de sâmbătă, ora 18:00, ora Moscovei (15:00 GMT), până la miezul nopţii (21:00 GMT) de după Duminica Paştelui.

Putin nu a oferit detalii despre modul în care va fi monitorizat armistiţiul sau dacă acesta va include şi oprirea raidurilor aeriene ori a luptelor terestre continue.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, dacă Rusia este cu adevărat pregătită să respecte un armistiţiu total şi necondiţionat, Ucraina va adopta aceeaşi abordare şi va ataca doar în legitimă apărare.

El a adăugat că un asemenea gest, mai ales în weekendul de Paşte, ar putea revela adevăratele intenţii ale Moscovei.

„Dacă un armistiţiu complet va intra cu adevărat în vigoare, Ucraina propune extinderea lui şi după ziua de Paşte, 20 aprilie”, a spus Zelenski pe Telegram. „Acest lucru va dezvălui intenţiile reale ale Rusiei, deoarece 30 de ore sunt suficiente pentru titluri de presă, dar nu pentru măsuri reale de consolidare a încrederii.”

Zelenski a mai spus că, potrivit rapoartelor militare, atacurile şi focul de artilerie rusesc continuă pe anumite segmente ale liniei frontului de 1.000 de kilometri.

Ca reacţie la anunţul privind armistiţiul, ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiha a declarat că, în martie, Kievul a fost de acord „necondiţionat cu propunerea SUA privind un armistiţiu interimar total pentru 30 de zile”, propunere pe care Rusia a respins-o.

„Putin face acum declaraţii despre presupusa lui disponibilitate de a accepta un armistiţiu. 30 de ore în loc de 30 de zile” a scris Sîbiha pe X. „Din păcate, avem un istoric lung de declaraţii ale lui care nu se potrivesc cu acţiunile sale.”

Anunţul lui Putin a venit după ce preşedintele american Donald Trump a declarat, vineri, că negocierile dintre Ucraina şi Rusia sunt „într-un punct de cotitură” şi a insistat că niciuna dintre părţi „nu îl manipulează” în eforturile sale de a pune capăt războiului care durează de trei ani.

Între timp, cele două părţi au făcut schimb de sute de prizonieri sâmbătă. Ministerul rus al Apărării a anunţat că 246 de militari ruşi s-au întors din Ucraina, iar 31 de prizonieri ucraineni răniţi au fost transferaţi în schimbul a 15 soldaţi ruşi răniţi care aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

Zelenski a declarat că 277 de „luptători” ucraineni s-au întors acasă din captivitate rusă.
Ambele părţi au mulţumit Emiratelor Arabe Unite pentru mediere.

Majoritatea ucrainenilor eliberaţi în cel mai recent schimb de prizonieri sunt tineri născuţi după anul 2000, a declarat vineri Centrul de Coordonare al Ucrainei pentru Tratamentul Prizonierilor de Război.

În faţa unui spital din regiunea nordică Cernihiv, unde au fost aduşi prizonierii eliberaţi după schimbul de la graniţă, zeci de rude aşteptau.

Printre ei se afla şi Nataliia Lohvinciuk, de 48 de ani, care a alergat spre autobuzul care venea. Ea nu şi-a mai văzut fiul de trei ani, de când a fost capturat în bătălia pentru Mariupol, în primăvara lui 2022.

Fiul ei, Igor Lohvinciuk, în vârstă de 23 de ani, a slăbit aproximativ 40 de kilograme în captivitate. „Încă nu pare real,” a spus el cu voce joasă. „Suntem aici, dar parcă tot nu suntem.”

Mama lui, copleşită de emoţie şi îmbrăţişându-şi fiul, a făcut un apel: „Cerem întregii lumi, fiecărei ţări — ajutaţi-ne să-i aducem pe toţi băieţii noştri acasă.”

Mii de prizonieri de război rămân în captivitate. Acesta este al patrulea schimb din acest an şi al 63-lea de la începutul invaziei ruse la scară largă.

De la începutul războiului, în total 4.552 de ucraineni, atât militari cât şi civili, au fost eliberaţi din captivitate.

Rusia spune că şi-a recâştigat aproape tot teritoriul din regiunea Kursk

Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că forţele sale au respins trupele ucrainene din satul Oleşnia, una dintre ultimele poziţii rămase ale Ucrainei în regiunea rusă Kursk, unde ucrainenii au lansat o incursiune surpriză anul trecut.

Gherasimov a declarat sâmbătă, într-un raport adresat lui Putin, citat de presa de stat rusă, că Rusia a recâştigat aproape tot teritoriul ocupat de forţele ucrainene.

„Cea mai mare parte a teritoriului regiunii, unde a avut loc invazia, a fost acum eliberată. Este vorba de 1.260 kilometri pătraţi, adică 99,5%”, a menţionat Gherasimov.

Zelenski a scris pe X că forţele ucrainene „îşi continuă activitatea pe teritoriul regiunii Kursk şi îşi menţin poziţiile.” Ucraina a mai afirmat că deţine o prezenţă şi dincolo de regiunea Kursk, pe teritoriul Rusiei, cu scopul de a preveni o ofensivă asupra regiunii Sumîi şi pentru a lupta pe teritoriul inamicului.

Associated Press nu a putut verifica imediat această afirmaţie din partea Rusiei.

Potrivit agenţiei de presă de stat ruse Tass, Rusia încă luptă pentru a respinge trupele ucrainene din satul Gornal, aflat la circa 11 kilometri sud de Oleşnia.

Alte evoluţii: Forţele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a lansat 87 de drone explozive şi momeli în cel mai recent val de atacuri din noaptea de vineri spre sâmbătă. Dintre acestea, 33 au fost interceptate şi alte 36 s-au pierdut, cel mai probabil blocate electronic.

Atacurile ruseşti au deteriorat ferme în regiunea Odesa şi au provocat incendii în regiunea Sumîi peste noapte, a transmis sâmbătă Serviciul de Urgenţă al Ucrainei. Incendiile au fost stinse şi nu au fost înregistrate victime.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât două drone ucrainene în noaptea de vineri spre sâmbătă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor