Rusia ridică bărbaţi din săli de fitness pentru noua campanie de recrutare a lui Putin

Recrutare in armata rusa (Captura video)
Ana Ion
20.04.2025

Rusia a început o nouă campanie agresivă de recrutare pentru războiul din Ucraina, organizând raiduri în săli de fitness din mai multe oraşe. Poliţia îi opreşte pe bărbaţi, le verifică documentele, iar dacă sunt cetăţeni ruşi apţi pentru serviciul militar, îi trimite direct la birourile de înrolare. Cei fără cetăţenie sau din comunităţi de migranţi sunt adesea acuzaţi de fapte minore şi primesc opţiunea: deportare sau înrolare în armată, scrie The Telegraph.

În timpul unui antrenament de seară la Spirit Fitness, în sud-estul Moscovei, clienţii sălii de sport au fost brusc somaţi să se arunce la pământ.

Nu era vorba de un exerciţiu fizic, ci de o comandă a Poliţiei ruse, aflate în căutare de imigranţi ilegali şi persoane care evită înrolarea militară.

Astfel de raiduri au fost raportate de câteva săptămâni în mai multe oraşe ruseşti, afirmă activiştii pentru drepturile omului — chiar înainte ca Vladimir Putin să semneze ordinul de înrolare a 160.000 de bărbaţi în cadrul apelului bianual, cel mai mare de acest fel din 2011 încoace.

Potrivit martorilor, poliţia îi împarte pe cei din săli în cetăţeni ruşi şi străini. Ruşii sunt duşi la birourile de recrutare, unde li se verifică evidenţa militară.

Cei care nu sunt cetăţeni ruşi sunt acuzaţi de încălcări ale legislaţiei de imigrare şi li se oferă o alegere: deportarea sau înrolarea în armată, potrivit Current Time, o platformă media independentă rusă.

Deodată toată lumea era cu faţa la podea

Imagini de la raidul din 30 martie, la Spirit Fitness, arată zeci de bărbaţi şi femei întinşi pe podea cu mâinile ridicate. Câteva zile mai târziu, o altă locaţie a aceleiaşi reţele a fost percheziţionată.

Martorii au declarat că femeilor li s-a permis să plece, în timp ce bărbaţii au fost separaţi pe criterii etnice sau naţionale, apoi li s-au cerut documentele.

„Eram pe bandă, mă uitam la un serial, îmi vedeam de treabă”, a povestit un client pentru canalul Telegram msk1_news. „Deodată cineva mă bate pe umăr. Cobor de pe bandă şi văd pe toată lumea întinsă pe podea, cu faţa în jos.”

Un alt martor a spus pentru Current Time că poliţia le-a cerut tuturor bărbaţilor să arate paşapoartele, care au fost imediat verificate pentru evidenţa militară.

„Verificau paşaportul, mergeau direct la pagina cu serviciul militar. Dacă scria că ai obligaţie de înrolare, erai dus la biroul de recrutare – fără discuţie, sub pretextul unei simple ‘verificări’.”

Spirit Fitness nu a comentat incidentul, însă angajaţii au declarat că astfel de raiduri devin rutină. Avocaţii spun că acţiuni similare au loc cam de două ori pe lună în Moscova, Sankt Petersburg, Irkuţk şi Ekaterinburg.

După verificarea documentelor, unii bărbaţi sunt eliberaţi. Alţii primesc pe loc ordin de încorporare şi sunt reţinuţi.

„Soţul meu e acum în instanţă”, a spus Anastasia, care locuieşte într-un oraş de lângă Moscova.

„Au încercat să-i dea ilegal o citaţie acum mai bine de doi ani – deşi are scutire. Acum l-au târât din nou la biroul de înrolare. Am venit în grabă cu documentele, dar nu l-au lăsat să plece până nu a sosit avocatul”, a explicat ea.

Migranţilor acuzaţi de infracţiuni minore li se oferă o cale de scăpare, spun activiştii: semnarea unui contract militar pentru a lupta în Ucraina.

Avocata pentru drepturile omului Valentina Ciupik a menţionat: „Reţin doar persoane care nu sunt etnic ruse. Apoi îi separă pe cetăţeni ruşi de străini. Pentru non-cetăţeni, fabrică acuzaţii de huliganism minor şi îi deportează. Din 5 februarie, asta e suficient – chiar dacă n-au făcut nimic. Cetăţenii sunt trimişi direct la biroul de recrutare.”

Un alt activist, care a cerut anonimatul, a spus că raidurile au vizat în mod deliberat „săli de sport etnice” – centre frecventate de comunităţi de migranţi.

Emily Ferris, expertă în Rusia la Royal United Services Institute, a declarat pentru The Telegraph că metodele folosite sunt mai „deschis agresive” decât sunt obişnuiţi ruşii.

„S-au folosit mai mult de constrângere, de exemplu sugerându-li-se muncitorilor din fabrici că, dacă nu se prezintă pentru recrutare, vor fi concediaţi”, a spus Ferris.

Kremlinul a adoptat şi o abordare de tip „cu băţul şi morcovul”, oferind bonusuri financiare mari pentru a atrage noi recruţi.

O investigaţie recentă realizată de Janis Kluge, cercetător în cadrul Institutului German pentru Studii de Securitate Internaţională, a constatat că rata de înrolare a crescut brusc în martie.

Această creştere a fost determinată parţial de ofertele financiare crescute din partea autorităţilor regionale disperate să-şi atingă cotele. Fiecare regiune din Rusia a majorat cel puţin o dată bonusul de semnare anul trecut, iar multe au făcut-o din nou în ianuarie.

Între 1.000 şi 1.500 de voluntari se înscriu acum zilnic, potrivit lui Kluge, comparativ cu aproximativ 600 pe zi în urmă cu un an.

Creşterea recrutărilor are loc în timp ce preşedintele american Donald Trump continuă să ceară o soluţionare rapidă a războiului, dând frecvent vina pe Volodimir Zelenski, omologul său ucrainean, şi pe Kiev pentru conflict.

Dar Ferris susţine că această campanie de recrutare arată că Rusia nu este pregătită pentru pace, chiar dacă noii recruţi nu sunt trimişi imediat pe front. Kremlinul, spune ea, vrea să cucerească cât mai mult teritoriu posibil înainte de a accepta un armistiţiu.

Esenţial, a menţionat că forţele ucrainene controlează încă zone din regiunile Belgorod şi Kursk, de la graniţa sudică – o situaţie inacceptabilă pentru Moscova dacă s-ar discuta un armistiţiu.

„Cred că vor lungi conflictul, poate chiar şi anul viitor”, a spus Ferris. „Nu pot accepta un armistiţiu în condiţiile actuale ale liniei frontului.

Linia frontului le este favorabilă, probabil că noii recruţi sunt pentru a consolida aceste poziţii. Ar putea fi forţe auxiliare care să ajute Rusia să avanseze puţin mai mult.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor