Putin şi Merkel reînnoiesc cererea pentru un armistiţiu în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel.
Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, care au avut o scurtă întâlnire înaintea finalei Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, au cerut intensificarea eforturilor pentru pace în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin.

Cei doi au menţinut contactul telefonic pe timpul crizei din Ucraina, Merkel îndemându-l pe Putin să-şi folosească influenţa avută asupra forţelor pro-Rusia pentru a ajuta la încheierea conflictului din estul Ucrainei, care s-a soldat cu sute de decese.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, duminică, că Merkel şi Putin au căzut de acord asupra faptului că „situaţia are tendinţa de a se degrada tot mai mult”.

„Atât Putin cât şi Merkel au accentuat necesitatea de a relua munca grupului de contact în Ucraina, posibil prin formatul unei conferinţe video. Este opinia lor comună că, dacă grupul de contact va trebui să-şi reia munca, va trebui declarat un armistiţiu cât de curând posibil”, a declarat Peskov.

Într-un comunicat separat emis de cancelaria germană se precizau două dintre condiţiile principale necesare armistiţiului: controlul efectiv de-a lungul graniţei dintre Rusia şi Ucraina şi schimbul de prizonieri între cele două tabere.