Federaţia Rusă ameninţă Ucraina după ce un obuz omoară un cetăţean rus

Paramilitar pro-Rusia în Sloviansk în preajma referendumului ilegitim. Ucraina. 10 aprilie 2014.
Paramilitar pro-Rusia în Sloviansk în preajma referendumului ilegitim. Ucraina. 10 aprilie 2014. (youtube.)

Autorităţile ruse ameninţă cu posibile represalii, după ce un obuz lansat din direcţia teritoriului Ucrainei a căzut în curtea unei case din orăşelul rus Doneţk, în regiunea Rostov (la frontiera cu Ucraina), omorând un om şi rândind altă persoană. În total trei proiectile au căzut asupra Doneţk, orăşel rus cu 40.000 de locuitori, care poartă acelaşi nume ca oraşul ucrainean Doneţk, de circa un milion de locuitori.

Victima obuzului ar fi fost identificată drept Andrei Şuliatiev, tată a patru copii în timp ce persoana rănită ar fi o femeie în vârstă, a mai anunţat MAE rus, atrăgând atenţia că tirurile de obuze dinspre Ucraina (căreia Rusia i-a luat Crimeea şi unde forţe fidele Kremlinului au stârnit un adevărat război civil) către teritoriul Federaţiei Ruse ar putea avea consecinţe ireversibile.

„În Rusia, considerăm această provocare drept un act de agresiune suplimentar din partea Ucrainei. Acest eveniment stă mărturie escaladării periculoase în tensiunile de la frontieră dintre Rusia şi Ucraina şi poate avea consecinţe ireversibile, pentru care responsabilitatea va aparţine Ucrainei”, a indicat MAE rus, care a promis să răspundă „periculoasei escalade” a violenţelor, potrivit EFE, preluată de evz.

"Este vorba despre „o escaladare periculoasă pentru cetăţenii noştri”, a declarat şi ministrul adjunct de externe, Grigori Karassin, care a promis că acest incident nu va rămâne fără răspuns, deşi Kievul a declinat răspundere pentru incident, pe care l-a pus pe seama paramilitarilor pro-ruşi care controlează o mare parte din regiunea de graniţă.

Declaraţiile belicoase ale ruşilor vin după ce paramilitarii ruşi care acţionează în Ucraina au atacat, vineri, o tabără militară ucraineană din estul ţării cu rachete Grad, ucigând aproximativ 30 de soldaţi şi grăniceri ucraineni, potrivit autorităţilor de la Kiev. În aceiaşi zi paramilitarii ruşii au ucis alţi 4 soldaţi şi 5 mineri.

Tot vineri, organizaţia internaţională Amnesty Internaţional a dat publicităţii un raport din care reiese că sute de oameni au fost răpiţi în estul Ucrainei, majoritatea de forţele paramilitare ruse, majoritatea fiind torturaţi. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina a înregistrat 222 de cazuri de răpiri în ultimele 3 luni în Ucraina în timp ce ministrul de interne ucrainean afirmă că numărul acestor cazuri se ridică la 500.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe