Putin acceptă supremaţia Statelor Unite

Liderul de la Kremlin a afirmat vineri la St. Petersburg că recunoaşte faptul că Statele Unite ale Americii sunt, probabil, singura superputere a lumii.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, vineri, 18 iunie, la Forumul Economic Internaţional din St Petersburg că a acceptat că Statele Unite sunt, probabil, încă singura superputere a lumii şi că este gata să coopereze cu oricine va câştiga preşedinţia SUA, dar nu vrea ca americanii să-i spună cum să trăiască, potrivit Reuters.

Comentariile lui Putin survin după o perioadă tensionată în relaţiile dintre SUA-Rusia, care a fost subminată de o serie de dezacorduri în privinţa unor chestiuni precum cele referitoare la Ucraina şi Siria.

Putin şi-a reiterat critica cu privire la rolul "necugetat" al Statelor Unite în evenimentele legate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi a declarat că se opune la ceea ce a catalogat drept eforturi ale Statele Unite îndreptate împotriva redresării relaţiilor Rusiei cu Uniunea Europeană.

Dar liderul rus a avut şi câteva aprecieri pozitive la adresa SUA:

"America este o mare putere - astăzi, probabil, singura superputere. Acceptăm acest lucru", a declarat Putin, adăugând: "Vrem şi suntem gata să cooperăm cu Statele Unite ale Americii".

Reamintim în context că Uniunea Europeană a declarat vineri că menţine sancţiunile împotriva Rusiei încă un an, din cauza anexării Crimeei, la doar o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în St. Petersburg.