Iranul semnează cu ruşii acorduri în valoare de 40 miliarde USD. Rosneft este curtată

După ridicarea sancţiunilor internaţionale asupra Iranului pentru programul său nuclear, Teheranul a devenit foarte activ pe plan internaţional. Consolidarea şi extinderea relaţiilor cu Rusia este unul dintre principalele obiective ale iranienilor.
Ali Akbar Velayati, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Ali Akbar Velayati, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. (Captură Foto)

Iranul şi Rusia au iniţiat contracte în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari în vederea construirii unor centrale nucleare, căi ferate şi alte proiecte, a declarat joi Ali Akbar Velayati, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

La sfârşitul unei vizite efectuate la Moscova, Velayati a declarat că a discutat despre mai multe proiecte cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Velayati a mai adăugat că Teheranul este interesat în obţinerea unui împrumut din partea Rusiei pentru finanţarea unor proiecte din domeniul feroviar şi al energiei nucleare, arată RFE/RL.

Pachetul de proiecte a fost semnat în ultimele câteva luni, adăugând că acestea sunt pregătite pentru implementare, a mai susţinut oficialul iranian.

În plus, Iranul vizează cumpărarea unor cantităţi suplimentare de arme din Rusia şi vânzarea petrolului său celei mai mari companii petroliere ruseşti de stat, Rosneft.

“Iranul doreşte să furnizeze zilnic acestei companii cantităţi corespunzătoare de petrol”, a precizat Velayati, adăugând că astfel de vânzări “ar putea deveni o sursă suplimentară de finanţare” a unor proiecte comune.

În ciuda acelor planuri, surse ale Reuters au declarat că Litasco, filiala comercială a companiei private Lukoil, pare să fie pregătită să devină primul cumpărător de petrol iranian în Europa, după ridicarea sancţiunilor impuse Republicii Islamice în dosarul nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe