"Puteţi preveni cancerul", susţin oamenii de ştiinţă

Modele indiene la World Cancer Day, Hyderabad 4 februarie 2013.
Modele indiene la World Cancer Day, Hyderabad 4 februarie 2013. (Noah Seelam / AFP / Getty Images)
Rosemary Field
12.02.2013

Risipirea mitului că soarta influenţează apariţia cancerului ar putea ajuta la eliminarea a cel puţin 13.000 de decese premature pe an în Regatul Unit, în conformitate cu un grup caritabil de cercetare oncologică.

Un studiu recent a relevat că o treime din britanici cred că tumorile sunt în mare parte cauzate de gene rele şi mai mult de o persoană din patru cred că, pe lângă renunţarea la fumat, nu se pot face prea multe pentru a preveni boala.

World Cancer Research Fund (WCRF), care a realizat sondajul YouGov pentru Ziua Mondială a Cancerului de pe 4 februarie, doreşte să informeze publicul că se pot întreprinde anumite acţiuni pentru reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

"Vrem să spunem cel puţin unei persoane cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului că există măsuri ce pot fi întreprinse pentru a reduce riscurile de a face cancer." Kate Mendoza, şefa departamentului de informaţii privind sănătatea de la WCRF susţine: "Încercăm să încurajăm oamenii să facă ceva pentru a reduce riscul de a face cancer."

Mendoza susţine că schimbarea dietei şi a stilului de viaţă pot face o mare diferenţă: s-a dovedit că diminuarea consumului de alcool, consumul de fructe în loc de ciocolată şi biscuiţi şi creşterea activităţii fizice cu 15 minute pe zi ajuta la prevenirea cancerului.

"Ştim că anumite tipuri de cancer pot fi prevenite mai uşor decât altele şi sunt mai strâns legate de modul nostru de viaţă, în ceea ce priveşte dieta, activitatea fizică şi consumul de alcool, cum ar fi cancerul la sân şi cancerul de colon, tipuri foarte frecvente de cancer în Marea Britanie. De asemenea, cazurile de cancer la gură, gât şi esofag sunt legate de alcool şi fumat", susţine Mendoza.

Experţii sunt de acord că şi factorii genetici au un impact asupra cancerului.

"Dar aceştia influenţează numai 5 - 10 la sută din cazurile de cancer, cu toate că publicul larg are impresia că ei ar reprezenta mult mai mult. Alegerile dvs privind stilul de viaţă sunt mult mai importante decât genele dvs, iar interacţiunea dintre genele dvs şi stilul dvs de viaţă face diferenţa", susţine Mendoza.

WCRF subliniază faptul că o treime din cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite dacă oamenii au o dietă sănătoasă şi sunt activi fizic, menţinându-şi o greutate normală.

Oamenii acceptă legătura dintre o dietă necorespunzătoare, stilul lor de viaţă şi bolile de inimă, dar WCRF admite că trebuie făcute mai multe lucruri pentru a educa publicul că aceiaşi factori de risc au legătură şi cu cancerul.

"Durează mult timp până când oamenii îşi schimbă obiceiurile în funcţie de rezultatele studiilor efectuate de diverşi oameni de ştiinţa", susţine Rachel Thompson, director adjunct al departamentului de ştiinţă al WCRF, evidenţiind faptul că publicul este bombardat cu mesaje contradictorii din mass-media în legătură cu ce înseamnă o dietă sănătoasă.

"Oamenii devin confuzi şi cred că 'ei bine, oamenii de ştiinţă îşi vor schimba părerea în câţiva ani'", afirmă Thompson.

Oamenii acceptă legătura dintre o dietă necorespunzătoare, stilul lor de viaţă şi bolile de inimă, dar WCRF admite că trebuie făcute mai multe lucruri pentru a educa publicul că aceiaşi factori de risc au legătură şi cu cancerul.

Este mult mai dificil să propagăm mesajul despre dietă decât cel despre fumat.

"Trebuie să mâncaţi şi nu există niciun aliment pe care nu ar trebui să-l consumaţi niciodată. Ideea e de a avea un echilibru corect", afirmă Thompson.

Colin Goding, profesor de Oncologie la Institutul Ludwig pentru investigarea cancerului, Universitatea din Oxford, a declarat într-un e-mail că studiul unei echipe din Madrid privind legătura dintre consumul de zahăr în exces şi cancer este "foarte interesant".

"Cred că studiul este foarte important. Se evidenţiază o legătură mecanicistă clară între un nivel ridicat de glucoză, cum se găseşte la diabetici, şi cancer, indicând semnale care promovează tumorigeneza", a spus el.

"Datele lor sugerează că combinaţii de diferiţi factori dietetici joacă un rol major în reglarea semnalelor care ar avea un impact în provocarea de cancer."

Studiile anterioare au asociat doar legătura dintre alimentaţie şi cancer, dar nu au avut "o perspectivă mecanicistă", în conformitate cu Goding.

El a spus că WCRF a refuzat o cerere de finanţare pentru a avansa cercetarea, în ciuda unor evaluări foarte pozitive din partea colegilor. Din acest motiv, grupul din Madrid duce o luptă grea.

Thompson nu a putut comenta în legătură cu studiul, dar a afirmat "Nu am găsit nicio dovadă că zahărul în sine cauzează cancer."

Cifrele guvernamentale arată ca aproximativ 157.000 de oameni mor de cancer în fiecare an în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor