Ganditi-va de doua ori inainte de a va opera de hernie

Poate ma mai gandesc despre operatie
Poate ma mai gandesc despre operatie (Photos.com)

Traditia indelungata a fost intotdeauna de a remedia problema. Dar este aceasta abordare intotdeauna cea corecta? Sau este "tinctura de timp," adica asteptarea vigilenta, cel mai bun mod de a trata aceasta conditie comuna?

Hernia este o protuberanta de intestin printr-un punct slab din peretele abdominal in apropierea zonei inghinale. Incidenta acestei probleme de sanatate nu este uniform distribuita la barbati si femei. Dupa cum unul dintre profesorii mei de chirurgie obisnuia sa spuna, "Uneori ai un ou maro." In acest caz, oul apare mai frecvent la barbati- 90 la suta din hernii afecteaza barbatii.

In trecut, chirurgii credeau ca nereusirea plasarii intestinului in locul sau normal din interiorul abdomenului era un real pericol. Erau ingrijorati de faptul ca intestinul va fi prins in hernie, cauzand obstructie intestinala, o complicatie grava.

Daca se intampla acest lucru, intestinul isi poate pierde aprovizionarea cu sange oxigenat, ducand la cangrena si moarte in cazul in care nu se efectueaza o operatie de urgenta. Exista, de asemenea, ingrijorarea ca herniile mici ar putea deveni mai mari, ceea ce ar fi facut repararea chirurgicala si mai dificila.

Cu cativa ani in urma, un studiu care a implicat cinci centre medicale din SUA a constatat ca aceste complicatii se intampla foarte rar. Pentru a demonstra acest lucru, medicii au urmarit evolutia a 700 de barbati cu hernii care cauzau disconfort minim sau deloc.

Jumatate dintre barbati au fost selectati aleator pentru a se opera de hernie. Celeilalte jumatati i s-a cerut sa-si monitorizeze simptomele si sa prezinte rapoarte la controale medicale regulate.

Spre surpriza lor, chirurgii au descoperit ca cea mai de temut complicatie, obstructia intestinala, a aparut la mai putin de 1 la suta dintre pacientii pe an. Acest lucru este mult mai bun decat sansele la cazinouri in Las Vegas. Mai mult, orice disconfort prezent initial nu a crescut pe o perioada de doi ani, in majoritatea cazurilor.

Douazeci si cinci la suta din grupul care a asteptat cu vigilenta, au cerut in cele din urma o interventie chirurgicala datorita unei cresteri a durerii. Dar aceasta intarziere in a se opera nu a avut nici un efect asupra ratei de complicatii, cum ar fi infectia, durata operatiei sau reaparitia herniei.

Cum ramane cu cealalta jumatate, care a fost aleasa initial pentru a-si opera hernia? Aproximativ 20 la suta au dezvoltat complicatii, cum ar fi infectia si dificultati de urinare dupa operatie, iar trei au avut probleme care le-au pus viata in pericol. Alte studii arata ca chiar si dupa o operatie de hernie de succes, aproximativ 5 la suta dintre pacienti continua sa aiba dureri. Nici o procedura chirurgicala nu ofera un "solutia ideala".

Deoarece acest studiu a implicat numai barbatii, nu se stie daca femeile sau copiii care dezvolta, de asemenea, hernii ar avea acelasi rezultat. Dar s-ar putea suspecta o diferenta mica sau deloc.

Dr. Michael Alexander este un expert in Operatia de hernie de la Spitalul Shouldice din Toronto. Aceasta facilitate se specializeaza in repararea herniei si este o autoritate mondiala in aceasta operatie.

Dr. Alexander considera ca medicii trebuie sa scape de ideea ca toate herniile trebuie reparate. Acest lucru se aplica in special la persoanele in varsta, daca acestea nu prezinta disconfort. Dar varsta nu este un factor atata timp cat pacientul nu are probleme cardiovasculare sau alt tip de probleme care cresc riscul. El a spus ca cel mai batran pacient al sau avea 99 de ani!

Cu totii am auzit fraza "Daca nu e stricat, nu-l repara." Acum putem adauga un alt dicton chirurgical important: "Daca este doar partial stricat, s-ar putea sa nu fie necesar sa-l reparam."

In trecut, practica medicala obisnuita a fost sa se spuna pacientilor ca calculii a trebuit eliminati. Este inca adevarat daca exista atacuri repetate de colica biliara sau daca calculii biliari sunt mici si blocheaza canalul biliar prin care se scurge bila in intestine.

Astazi, razele X, tomografiile si RMN-urile detecteaza de multe ori calculi biliari, chiar daca aceste proceduri sunt efectuate pentru alte conditii. In aceste cazuri, in cazul in care calculii biliari nu cauzeaza probleme, ei sunt in mod normal, lasati in pace.

Deci daca o hernie este prezenta, amintiti-va doar ca aricii se iubesc foarte, foarte prudent. Fiti la fel de prudenti fata de operatia de hernie. Intotdeauna intreabati-va: cat de mult probleme imi cauzeaza hernia? Medicul dumneavoastra ar trebui sa ia apoi o decizie finala.

Dr. Gifford-Jones este un este un jurnalist medical cu un cabinet medical privat in Toronto. Site-ul sau este DocGiff.com. El poate fi contactat la adresa Info@docgiff.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură