Refuzul tratamentului va poate uneori pastra sanatatea
Uneori starea de sanatate poate fi mentinuta sau chiar imbunatatita prin .... refuzul tratamentului. La o astfel de concluzie surprinzatoare au ajuns medicii americani, descoperind ca unele tratamente dauneaza grav sanatatii pacientilor.
Opinia expertilor este ca guvernele tarilor avansate in fiecare an aloca miliarde de dolari pentru o gama de proceduri medicale care nu aduc nici cele mai minime efecte pozitive, ci in schimb pot cauza daune semnificative sanatatii omului. Newsweek mentioneaza ca „multe teste si tratamente se dovedesc a fi daunatoare sau la fel de inutile ca un placebo”. Expertii considera, de asemenea, ca programul actual al SUA de asistenta medicala gratuita (Medicare), poate nu doar sa economiseasca sume importante din banii contribuabililor ci chiar si sa salveze vieti, in cazul in care ar stopa finantarea unor proceduri medicale aplicate astazi.
Este binecunoscut faptul ca efectuarea testelor care depisteaza unele boli grave la un stadiu precoce pot salva viata unui pacient, insa pot fi, de asemenea, daunatoare si distructive in multe cazuri. Sa luam spre exemplu domeniul cardiologiei. Uneori anumite interventii chirurgicale sunt efectuate pacientilor cu o stare generala stabila de sanatate si care manifesta doar o durere usoara si de scurta durata in piept. Studiul a aratat ca procedurile aplicate acestor pacienti au imbunatatit calitatea si durata vietii lor in aceeasi masura in care ar fi facut-o si pastilele, in comun cu anumite exercitii fizice si o alimentatie sanatoasa. Insa cheltuielile financiare pentru astfel de proceduri sunt de cateva ori mai mari.
Sa examinam, de asemenea, fenomenul de colmatare a arterelor care poate fi detectat cu ajutorul razelor X si tomografiei computerizate. Pentru o perioada lunga de timp acest fenomen a fost considerat cauza principala a atacurilor de cord. Insa studiile recente arata ca blocarea arterelor, in majoritatea cazurilor, nu provoca atacuri de cord, insa la aceasta poate duce tratamentul maladiei respective. Cauza unei astfel de interdependente este faptul ca in procesul eliminarii blocajelor in mod chirurgical, pot aparea ramasite ale substantelor organice, care, nimerind in vasele sanguine minuscule, pot declansa atac de cord sau angina pectorala. Aceste date au fost prezentate de Nortin Hedler, profesor de medicina la Universitatea din Carolina de Nord, SUA. El a mai mentionat ca din 500 000 de operatii plastice la vase care au loc in fiecare an, foarte multe sunt facute pacientilor pe care i-ar putea ajuta pastilele, o dieta corecta si eforturi fizice adecvate starii lor de sanatate.
In medicina exista numeroase tehnologii noi. Efectuarea investigatiilor cu ajutorul acestor tehnologii este de multe ori foarte costisitoare. Si, de asemenea, ele pot exacerba problemele existente ale pacientului. Astfel, angiografia, care permite vizualizarea in format 3D a organelor pacientului, cu siguranta poate fi utila in unele cazuri, insa aceasta procedura implica reactii adverse severe pentru ca expune pacientul la o doza mare de la radiatii, sporind astfel riscul aparitiei cancerului.
Steven Nissen, doctor al spitalului din Cleveland, nu recomanda expunerea organismului la ecocardiograme, tomografii si chiar teste uzuale de stres pe banda de alergat - fara un motiv serios cum ar fi simptomele evidente ale unor boli. Aceste proceduri pot identifica boli de multe ori in mod eronat. Acest lucru la randul sau, poate duce la interventii nedorite si chiar periculoase.
Insa chiar si cele mai bune si exacte rezultate pot afecta starea sanatatii organismului uman, in cazul in care il asigura pe om pe deplin ca el este „foarte sanatos” si ca poate sa nu mai faca careva eforturi fizice si sa manance orice produs in orice cantitate.
Unele analize traditionale trebuiesc deasemenea uneori evitate. In revista medicala Archives of Internal Medicine, un grup de cercetatori a publicat o lista de tratamente si teste, care trebuiesc evitate de catre unii pacienti. Lista include proceduri cum ar fi electrocardiograme si alte teste cardiace, investigatii cu ajutorul razelor X pentru dureri de spate, analiza la osteoporoza pentru femei cu varsta de pana la 65 ani si tratamentul sinuzitei cu ajutorul antibioticelor. De asemenea, in „lista neagra” a intrat si hemograma completa pentru adultii sanatosi.
Desi studiile prezentate au dovedit o ineficienta sporita a unor metode de tratament aplicate in prezent, multi doctori sunt inca reticenti in ceea ce priveste abandonarea acestor forme inutile de asistenta medicala, care, de multe ori, sunt extrem de daunatoare pentru sanatatea umana si care implica cheltuieli financiare semnificative, mentioneaza Archives of Internal Medicine.