Noi presiuni asupra guvernului italian condus de Enrico Letta, în materie de politică economică

Noi polemici în Italia şi noi presiuni asupra guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, care a anunţat o posibilă sporire a TVA de la 21% la 22%, începând cu data de 1 octombrie, o măsură care riscă să pună în pericol redresarea economică, informează joi presa din Peninsulă.
Premierul italian Enrico Letta. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2013

Noi polemici în Italia şi noi presiuni asupra guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, care a anunţat o posibilă sporire a TVA de la 21% la 22%, începând cu data de 1 octombrie, o măsură care riscă să pună în pericol redresarea economică, informează joi presa din Peninsulă.

Guvernul condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga, secretar adjunct al Partidului Democrat, PD) nu s-a pronunţat încă în mod oficial asupra acestei măsuri economice, anunţate iniţial la data de 1 iulie, apoi amânată de Consiliul de miniştri până la 1 octombrie. În cursul unui interviu acordat recent de şeful executivului de la Roma postului public de televiziune RAI UNU, Letta a vorbit şi despre posibilitatea de a mări TVA-ul cu un procent, pentru a-i permite statului italian să încaseze o sumă de peste un miliard de euro. Este vorba despre o decizie 'foarte complicată şi dificilă', afirmase Letta, declaraţie subliniată de cotidianul 'La Repubblica' de la Roma.

Polemicile legate de politica economică a executivului italian au crescut miercuri, după o vizită la Roma a comisarului european pentru afaceri economice, Olli Rehn, care declarase că este 'îngrijorat' şi din cauza unei alte măsuri luate recent de guvernul Letta, şi anume eliminarea taxei funciare pe locuinţele principale (Impozitul Municipal Unic, IMU).

Decizia de a repropune creşterea TVA de la 21% la 22% începând cu data de 1 octombrie a fost luată în urma unei întâlniri între Olli Rehn şi ministrul italian al economiei, Fabrizio Saccomanni, care a declarat miercuri că Italia riscă să depăşească în curând bariera de 3% a raportului deficit public/PIB.

'Este suficientă o vizită la Roma, timp de o zi, a lui Olli Rehn, care a făcut o serie de declaraţii inoportune, pentru ca executivul Letta să repropună sporirea TVA în octombrie şi pentru ca ministrul economiei să reînceapă să considere această măsură ca fiind inevitabilă', a comentat indignat deputatul Renato Brunetta, din partidul Poporul Libertăţii )PdL, de centru-dreapta(, principalul colaborator al lui Silvio Berlusconi în materie de economie, precizează cotidianul de dreapta 'Il Giornale' din Milano )proprietate a familiei Berlusconi(.

'Dacă TVA va fi mărită, adio redresare economică în Italia!', a afirmat şi unul dintre liderii Asociaţiei comercianţilor italieni, Confcommercio, care reprezintă peste 700.000 de societăţi comerciale. Potrivit Confcommercio, sporirea cu un procent a TVA ar bloca ulterior consumurile italienilor, care 's-au prăbuşit' în ultimul an )minus 2,4%(, din cauza crizei economice, notează cotidianul de dreapta 'Il Tempo' de la Roma.

Italia a înregistrat în ultimele opt trimestre o scădere constantă a Produsului Intern Brut )PIB( şi este o ţară aflată în recesiune, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor