Primul vot negativ pentru Silvio Berlusconi, la Senat (presa italiană)
Comisia specială pentru imunitate din cadrul Senatului de la Roma a votat miercuri seară în favoarea excluderii senatorului Silvio Berlusconi, după condamnarea sa definitivă la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, informează joi presa din Peninsulă.
Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma, într-un articol intitulat 'Berlusconi, democraţia înjumătăţită şi propaganda electorală', scrie că Silvio Berlusconi, liderul dreptei italiene, 'se îndreaptă cu paşi siguri' către o excludere definitivă din Senatul de la Roma.
Comisia specială pentru alegeri şi imunitate a Senatului, care trebuie să decidă asupra excluderii senatorului Silvio Berlusconi după condamnarea definitivă a acestuia pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, a exprimat miercuri seară primul său vot, asupra propunerii lui Andrea Augello, raportorul de centru-dreapta din partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), care a solicitat ca excluderea liderului dreptei italiene să fie respinsă. Această Comisie este formată din 23 de senatori, din principalele forţe politice din Italia, cele care susţin majoritatea de guvern (Poporul Libertăţii, PdL, de centru-dreapta, Partidul Democrat, PD, de centru-stânga şi partidul centrist Alegere civică, condus de Mario Monti) şi cele care se află la opoziţie (Mişcarea 5 Stele, M5S, Stânga, Ecologie şi Libertate, SEL, şi Liga Nordului). Voturile împotriva lui Berlusconi au fost 15, cu un singur vot favorabil. Senatorii din partidul fondat de Il Cavaliere (PdL) şi senatorii din partidul populist de dreapta Liga Nordului s-au abţinut de la vot, precizează principalul cotidian roman.
Publicaţia 'Il Corriere della Sera' din Milano relevă faptul că această Comisie trebuie să se pronunţe asupra pierderii funcţiei de senator şi asupra dreptului la eligibilitate al lui Berlusconi, două sancţiuni prevăzute de legea Severino (2012) după condamnarea definitivă a lui Il Cavaliere, pe 1 august, din partea Curţii de Casaţie, la o pedeapsă cu închisoarea (patru ani, dintre care trei amnistiaţi), în cadrul dosarului Mediaset.
Totuşi, notează principalul cotidian milanez, acest vot negativ este numai primul vot din cele trei prevăzute de regulamentul Senatului de la Roma. Acum, în virtutea regulamentului intern al Comisiei, un nou raportor a fost numit, al cărui raport final va trebui să fie votat la sfârşitul lunii septembrie. Noul raportor este preşedintele Comisiei speciale pentru imunitate de la Senat, Dario Stefano, din partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL, la opoziţie). Chiar dacă şi acest al doilea vot din cadrul Comisiei va fi probabil negativ pentru senatorul Berlusconi, ultimul cuvânt îi va reveni Senatului reunit în sesiune plenară, probabil la jumătatea lunii octombrie, când se va vota prin vot secret. Dar senatorii din M5S au prezentat o moţiune în vederea modificării regulamentului Senatului, solicitând ca acest vot important să nu fie secret, ci deschis, pentru a evita 'orice surpriză'.
Cotidianul 'La Stampa' din Torino semnalează faptul că preşedintele Comisiei, Dario Stefano, noul raportor, a declarat că se va întâlni în cursul zilei de joi cu preşedintele Senatului, Piero Grasso (membru al Partidului Democrat), pentru a stabili noul calendar al lucrărilor Senatului în vederea excluderii lui Silvio Berlusconi. Stefano a mai anunţat că următoarea reuniune a Comisiei speciale pentru imunitate din cadrul Senatului se va desfăşura probabil peste circa 10 zile şi că aceasta va fi o 'şedinţă publică', în cursul căreia senatorul Berlusconi va putea lua cuvântul pentru a se apăra, sau va putea fi reprezentat de avocaţii săi.
Publicaţia de stânga 'Il Fatto Quotidiano' de la Roma scrie că Berlusconi, cu câteva ore înainte de desfăşurarea primului vot din cadrul Comisiei speciale, a difuzat un mesaj video de 17 minute, transmis de toate posturile de televiziune din Italia, publice şi private, în care a afirmat că, 'exclus sau nu din Senat', va continua să facă politică şi va rămâne alături de alegătorii italieni de centru-dreapta, pe care i-a numit 'italieni moderaţi şi cinstiţi', pe care i-a invitat 'să reacţioneze şi să protesteze împotriva magistraturii politizate şi împotriva stângii italiene' care doresc excluderea sa din viaţa politică a ţării. Berlusconi a mai declarat că nu este un evazionist fiscal şi că este 'absolut nevinovat'. Liderul dreptei italiene a mai anunţat refondarea vechiului său partid de dreapta, Forza Italia, care va participa la viitoarele alegeri legislative.
Mesajul video al fostului premier italian a fost comentat de secretarul Partidului Democrat, Guglielmo Epifani (fost sindicalist de stânga), care a definit cuvintele lui Berlusconi ca fiind 'absurde şi iresponsabile', referindu-se mai ales la atacurile dure împotriva magistraturii italiene, 'inacceptabile' în acest moment de criză politică şi economică prin care trece Italia. A protestat şi Asociaţia Naţională a Magistraţilor italieni, care şi-a exprimat 'indignarea' pentru 'gravul atac' al lui Berlusconi împotriva magistraţilor 'care îşi fac datoria', conchide cotidianul menţionat.