Guvernul ucrainean a aprobat proiectul Acordului de asociere cu UE în pofida atenţionărilor Rusiei (Izvestia)

Kievul a aprobat proiectul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană (UE), în pofida numeroaselor atenţionări din partea Rusiei şi opiniei majorităţii cetăţenilor ucraineni, notează, joi, cotidianul rus Izvestia.
(photos.com)
Epoch Times România
19.09.2013

Kievul a aprobat proiectul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană (UE), în pofida numeroaselor atenţionări din partea Rusiei şi opiniei majorităţii cetăţenilor ucraineni, notează, joi, cotidianul rus Izvestia.

Kievul a mai făcut în pas spre Europa: în data de 18 septembrie, guvernul ucrainean a aprobat în unanimitate proiectul Acordului de asociere cu UE. Documentul propriu-zis urmează să fie semnat la summitul UE de la Vilnius, care va avea loc sfârşitul lui noiembrie. Proiectul prevede înfiinţarea unei zone de liber schimb cu UE şi trecerea la standardele europene în numeroase domenii economice. În acest scop, parlamentul ucrainean trebuie să adopte 26 de legi menite să apropie codul legislativ ucrainean de cel european, precum să şi aducă noul buget de stat al Ucrainei în conformitate cu aceste acte normative.

După cum subliniază Izvestia, documentul pe mai multe pagini a fost tradus abia de curând în limba ucraineană şi de aceea este puţin probabil să fi constituit obiectul unei analize minuţioase. O amplă dezbatere nu a existat nici în societatea ucraineană. Cu toate acestea, guvernul ucrainean este de părere că procedează corect. Potrivit premierului Mikola Azarov, semnarea Acordului de asociere cu UE creează condiţii 'pentru ca Ucraina să înainteze spre o calitate a vieţii europene'.

La rândul său, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Leonid Kojara, revenit de curând dintr-un turneu desfăşurat în cinci ţări europene, a constatat că la nivel de guvern lucrul asupra acordului s-a încheiat. Potrivit lui Kojara, această activitate va viza domenii, precum reformarea organismelor de stat, de administrare a ţării, şi va influenţa în pod pozitiv sectorul social şi businessul particular.

Ministrul pentru politică agrară şi alimentaţie al Ucrainei, Nikolai Prisiajniuk, a declarat că semnarea Acordului de asociere cu UE va extinde în mod semnificativ sortimentul producţiei agricole şi volumul exportului (ucrainean) pe piaţa europeană. 'Cumpărători ai producţiei agricole ucrainene vor deveni circa 500 de milioane de europeni', este convins ministrul Prisiajniuk.

Şeful Reprezentanţei UE în Ucraina, Jan Tombinski, a salutat acest pas al guvernului ucrainean. 'Nu văd motive pentru zădărnicirea semnării Acordului de asociere de către UE, mai ales după actuala decizie a Ucrainei', a declarat Tombinski. Totodată, potrivit reprezentantului UE, rămân o serie de probleme politice nesoluţionate, între care şi cea privind soarta opozantei Iulia Timoşenko.

Politologii au opinii diferite cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE. În opinia directorului Centrului de studii politice şi conflictologie de la Kiev, Mihail Pogrebinski, este puţin probabil ca producătorii ucraineni să-şi imagineze acum foarte bine toate nuanţele pe care le presupune adaptarea la standardele europene. 'Bruxellesul îi învaţă deja pe italieni cum se face mozzarella, acum el le va spune ucrainenilor cum să facă slăninuţa', a subliniat Pogrebinski.

Pe de altă parte, implementarea de standarde ale calităţii ar putea majora caracterul concurenţial al producţiei ucrainene, este de părere directorul Institutului de politică ucraineană, Konstantin Bondarenko. Potrivit lui Bondarenko, o asemenea variantă optimistă este posibilă dacă se va sigura o perioadă de trecere suficient de lungă, pentru ca economia ucraineană să se poată adapta noilor condiţii.

După cum subliniază Izvestia, doar 49% dintre ucraineni sprijină ideea aderării ţării lor la UE, categoric împotrivă fiind 31% dintre ucraineni, inclusiv politicienii de stânga, mai ales cei din Partidul Comunist al Ucrainei. Aceştia propun, dimpotrivă, organizarea unui referendum pe marginea problemei privind aderarea la Uniunea Vamală.

Rusia nu manifestă entuziasm faţă de ideea aderării vecinului său apropiat la UE. Potrivit Izvestia, atitudinea Moscovei este dictată de raţiuni politice şi economice. Astfel, în condiţiile în care Kievul a aderat la zona de liber schimb a Comunităţii Statelor Independente (CSI), UE ar putea obţine prin aceasta acces fără taxe pe pieţele ţărilor din CSI, inclusiv a Rusiei.

'Europenii se folosesc de Ucraina ca de o portiţă pentru a ajunge pe piaţa Uniunii Vamale, cu o populaţie de 170 de milioane', afirmă fostul şef al departamentului pentru relaţiile cu ţările din CSI al Administraţiei prezidenţiale ruse, Modest Kolerov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor