Puterea nucleara: cat este de “verde”?

Cit de "verde" este energia nucleara? O centrala nucleara in Byron, Illinois. Savantii nu par sa inghita propaganda politicienilor care sustin ca energia nucleara este "verde" (Jeff Haynes / Getty Images)
Cassie Ryan
07.05.2010

Pe masura ce incalzirea globala devine o realitate, presiunea asupra guvernelor creste, pentru a gasi solutii in vederea generarii de electricitate si emisie redusa de carbon. Totusi, tinand cont de cei aproape 7 miliarde de oameni ai lumii, multi savanti se indoiesc de capacitatea energiilor regenerabile de a satisface cererile tot mai mari ale majoritatii statelor.

Noile dezvoltari in tehnologia nucleara si cercetarile continue asupra reducerii pericolelor sale asociate fac ca unii dintre jucatorii cheie in acest domeniu sa priveasca energia nucleara dintr-un punct de vedere mai nou.

In februarie, Bill Gates de la Microsoft a investit zeci de milioane de dolari in proiecte inovatoare pentru reactoare, ca parte a misiunii sale de a gasi miracole energetice. Apoi, o saptamana mai tarziu, presedintele american Barack Obama a anuntat ca guvernul american va oferi peste 8 miliarde de dolari in imprumuturi pentru centrale nucleare, primele centrale noi ce vor fi construite de la dezastrul din 1979 de pe Insula Three Mile, ca parte a unui program nuclear ce va investi 54,5 miliarde de dolari.

Acum, dupa Summitul Securitatii Nucleare din 2010, Obama abordeaza problema dezarmarii nucleare si a depozitarii materialelor nucleare prin negocierile internationale continue legate de Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNN).

In ciuda imbunatatirilor de securitate, imaginea de zero emisii de carbon a centralelor nucleare ramane patata de doua chestiuni majore: stocarea deseurilor radioactive cu viata lunga si prevenirea inarmarii. In plus, se prezice ajungerea la varful perioadei uraniului, iar combustibilii fosili sunt necesari in timpul ciclului de viata — de exemplu in timpul mineritului si a imbogatirii — impreuna cu construirea centralelor. De aceea, uraniul nu este un raspuns nevinovat si nici o solutie pe termen lung.

In luna martie, la Universitatea din Sydney, savantul NASA si expertul in schimbarea climatului, dr. James Hansen, a declarat ca pana si o tara progresiva precum Germania poate in prezent sa genereze doar 7%, in medie, din energia sa prin folosirea de surse regenerabile, si industriile slabesc in Germania datorita cresterii asociate a preturilor la electricitate.

Hansen a declarat ca sapte natiuni, incluzand Franta si China, detin proiecte de dezvoltare nucleara si desfasoara cercetari nucleare privind “centralele de generatia a patra”.

Totusi, dr.Mark Diesendorf, autor al lucrarii “Solutiile pentru Gazele de Sera cu ajutorul Energiei Durabile”, nu este convins. “Pe langa vesnicele provocari ale saraciei si nedreptatii sociale, cele doua mai mari amenintari infruntate de civilizatia umana in secolul 21 sunt schimbarea climatului si razboiul nuclear. Ar fi absurd sa raspundem la una prin cresterea riscurilor declansarii celeilalte”, a declarat el.

In lucrarea sa cunoscuta “Energia Durabila — Fara Aerul Fierbinte”, dr.David MacKay discuta despre diversele surse energetice, cu multe concluzii pragmatice bazate pe calcule atente. MacKay, care lucreaza la Departamentul de Fizica al Universitatii Cambridge, este de asemenea consilier stiintific sef al Departamentului britanic pentru Energie si Schimbarea Climatului.

In capitolul cartii despre puterea nucleara, MacKay analizeaza problema deseurilor si concluzioneaza: “1000 de ani reprezinta cu siguranta o perioada lunga de timp, comparativ cu durata de viata a guvernelor si tarilor! Dar volumele sunt atat de mici, incat considera ca deseurile nucleare sunt doar o ingrijorare mica comparativ cu toate celelalte forme de deseuri care afecteaza generatiile viitoare”. In sectiunea dedicata planurilor pentru energia globala eficienta, MacKay sustine: “Pentru a finaliza un plan eficient, noi trebuie sa ne bazam pe una sau mai multe forme de energie solara. Ori, sa folosim energie nucleara. Sau amandoua”.

In timp ce MacKay se concentreaza mai mult pe satisfacerea cererii si mai putin pe economie, alti experti confirma temerile lui Hansen in legatura cu costul de capital relativ ridicat pentru energia regenerabila. Dr.Barry Brook este director al departamentului pentru Stiinta Climatica in cadrul Institutului pentru Mediu de la Universitatea din Adelaide. Intr-o revizuire a problemelor nucleare, alaturi de Martin Nicholson, autor al lucrarii “Energia Intr-un Climat Schimbator”, Brook a declarat: “Sursele de energie regenerabila [precum solara si eoliana] folosesc o cantitate semnificativ mai mare de materiale brute pe unitatea de energie generata, decat centralele nucleare actuale, iar emisiile, incluzand cele din productia de combustibil nuclear, sunt similare pentru ambele surse. Daca se ia in considerare atat energia depozitata cat si rezervele de combustibil fosil, emisiile solare si eoliene sunt mult mai ridicate”.

Uraniul nu este singurul combustibil pentru reactoarele nucleare ce este analizat. Cercetarile asupra toriului au fost revitalizate, mai ales in India si Rusia, cu doua trasaturi cruciale. Una este ca reactoarele cu toriu produc cantitati neinsemnate de plutoniu potrivit pentru arme, si in al doilea rand, ele pot "arde" stocurile existente.

Totusi, conform Asociatiei Nucleare Mondiale, problemele ce implica costuri ridicate ale fabricarii de combustibili datorita contaminarii cu izotopi de uraniu, inseamna ca inca exista un risc de proliferare a armelor. Dar Kirk Sorensen, sustinator al toriului si inginer NASA, explica faptul ca acest uraniu instabil “usureaza detectarea lui si ingreuneaza cu mult folosirea sa in orice tip de arma practica”.

Desi ciclul toriului este mult mai curat, mai sigur, mai eficient si durabil decat cel al uraniului, Sorensen considera ca avantajul sau cel mai convingator este costul inferior al reactoarelor mult mai mici necesare. Pasiunea sa vizionara a ajutat cu siguranta la readucerea in centrul atentiei a toriului.

Totusi, criticii raman sceptici. Supraveghetorul nuclear dr. Richardson Broinowski, autor al lucrarii “Fapte sau Fisiune? Adevarul Despre Ambitiile Nucleare ale Australiei”, subliniaza faptul ca ciclul toriului produce uraniu potrivit pentru bombe. El sustine ca exista o propaganda intensa despre puterea nucleara si ca generatoarele din generatia a patra sunt inca la un nivel foarte teoretic si ca nu au fost inca realizate.

Planurile pentru energia globala sugerate de MacKay in vederea reducerii schimbarii climatului, includ si alte solutii, precum o taxa pentru poluare, captura si depozitare de carbon, si reducerea consumului.

In timp ce diferite tari examineaza diferitele remedii bazate pe cerere si resursele disponibile, se pare ca energia nucleara exista si cea de generatie noua ar putea deveni cel putin parte din raspunsul la provocarile dure prezentate de oprirea incalzirii climatului, fie ca suntem de acord sau nu cu acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor