Iohannis, în faţa Parlamentului: Trebuie să renunţăm la populism şi electoralism

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, luni, primul său discurs în faţa plenului reunit al Parlamentului, subliniind nevoia unei transformări profunde de sistem, transformare care este indisolubil legată de renunţarea la populism şi electoralism, relatează Mediafax.

"Ca preşedinte al României îmi asum o relaţie de colaborare instituţională corectă şi de parteneriat cu Parlamentul. Un asemenea parteneriat răspunde spiritului Constituţiei şi aşteptărilor cetăţenilor, dar are şi însemnate raţiuni practice. Puterile statului, deşi separate, sunt de fapt chemate să lucreze împreună în serviciul cetăţenilor. Progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflict permanent între cei chemaţi să o reprezinte, ci din efortul lor comun, a declarat Klaus Iohannis.

"Momentul de astăzi nu va rămâne singular în mandatul meu. Îmi propun să vin în faţa dumneavoastră la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre priorităţi, temele care îi preocupă pe români şi despre soluţiile posibile. Mesajul de azi vine după o serie de consultări cu partidele politice, cu preşedinţii celor două Camere şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Acesta este modul în care înţeleg să dau conţinut rolului de mediator şi de integrator al preşedintelui", a adăugat preşdintele Klaus Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat dorinţa de a vedea un Parlament puternic, pentru că "un Parlament lipsit de credibilitate îndepărtează cetăţenii de politică şi lasă loc resemnării, îndoielii sau cinismului". Pe de altă parte, un parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cererile justiţiei, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuţiile de control şi transparent în conduită va fi cu siguranţă privit altfel de cetăţeni.

"Am constatat cu bucurie că există deschidere faţă de reformarea instituţiilor politice. Dar pentru o transformare profundă de sistem va trebui să renunţăm la populism şi electoralism. În acest fel nu se poate construi un stat. Trebuie să avem tăria să recunoaştem că din cauza populismului şi electoralismului suntem astăzi aici.

Nu în sens de vină, ci de responsabilizare, acum când avem şansa de a îndrepta lucrurile. În unele cazuri, deşi se ştia că nu sunt eficiente, au fost create reguli care răspundeau unor interese electorale de conjunctură. În alte situaţii, temerile publicului au fost deliberat alimentate, pentru a distruge, iar conflictul politic a umbrit orice dezbatere aşezată. Totul a fost subsumat unui război politic, lipsit de sens pe termen lung, dar consumator de energii şi distrugător de speranţe", a subliniat Klaus Iohannis.

Prin populism, preşedintele înţelege să nu propui măsuri care afectează arhitectura statului şi a instituţiilor, fără argumente doar pentru a putea atrage voturi", iar prin electoralism înţelege "să gândeşti măsuri şi sisteme de vot de natură să maximizeze câştigul electoral al unui partid sau altuia, la un moment dat".

Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să reflecteze cu sinceritate asupra consecinţelor votului pe listă sau a votului uninominal, pentru că dacă sistemul electoral este gândit pornind de la asemenea deziderate "vom putea oferi mai repede şi mai temeinic răspunsuri."

"Chiar şi reducerea numărului de parlamentari trebuie scoasă din sfera populismului. Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi. Am convenit un calendar care presupune că până la sfârşitul acestei sesiuni să avem un nou pachet de legi privind alegerile şi legea partidelor. Mă aştept ca acest calendar să fie respectat", a precizat Klaus Iohannis.

Mai mult, preşedintele a anunţat că va prezenta Parlamentului strategia naţională de apărare pentru că are disponibilitatea de a media teme sensibile, unde lipsa unui dialog a dus la blocaj, de o astfel de temă fiind legea securităţii cibernetice.

"Aşteptările mari pot duce la rezultate mari. Atunci când oamenii ne privesc cu atenţie şi cu speranţă avem toate motivele să fim mai mobilizaţi şi mai responsabili", şi-a încheiat discursul din faţa Parlamentului preşedintele Klaus Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne