Jurnaliştii cer acces la lucrările comisiei de cod electoral

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

După ce accesul la prima şedinţă a Comisiei de Cod Electoral le-a fost refuzat, jurnaliştii au iniţiat o petiţie prin care solicită "accesul liber şi direct al mass-media la dezbaterea viitoarelor legi electorale, pe toată durata acestora, precum şi la procedura de vot, ca observatori."

"Având în vedere importanţa pe care o au viitoarele legi electorale, în baza cărora vor fi aleşi viitorii primari, preşedinţii de Consilii Judeţene, senatori, deputaţi, preşedinţi ai României, jurnaliştii consideră că prezenţa presei la dezbaterile comisiei este necesară în vederea asigurării transparenţei depline a dezbaterilor.

Lipsa de transparenţă a lucrărilor Comisiei de Cod electoral, printr-o abordare opacă a dezbaterilor, nu poate fi un bun augur pentru modul în care se vor elabora viitoarele legi electorale, dar, cu precădere, pentru modul în care va arăta viitoarea clasă politică a României.

De aceea, considerăm că accesul direct, imediat, fără limitări a mass-media se impune cu necesitate atât pentru asigurarea transparenţei depline a dezbaterilor viitoarelor legi electorale, dar şi pentru a oferi opiniei publice posibilitatea de a evalua, din timp, efectele unor mecanisme şi prevederi legislative în materie electorală, precum şi concordanţa dintre declaraţiile şi deciziile politicienilor", scriu jurnaliştii.

Petiţia poate fi semnată aici http://www.petitieonline.com/press_access_cod_electoral

Reamintim că în prima şedinţă a Comisiei de Cod Electoral, ce a avut loc miercuri, jurnaliştii au fost nevoiţi să părăsească sala. Potrivit Mediafax, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a justificat faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul şedinţelor, evocând eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care, în viziunea lui Zgonea ar fi fost ”un show de presă”, în care se făceau declaraţii politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne