PSD propune mărirea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor
alte articole
UPDATE. Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţi vor decide miercuri dimineaţă dacă susţin sau nu în plenul Camerei Deputaţilor amendamentul referitor la majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, informează Agerpres.
"Cred că aici trebuie să-şi spună părerea în primul rând specialiştii, şi anume Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. O să discutăm mâine pentru că este un subiect extrem de important, nu este un subiect politic, este un subiect care ţine foarte mult de capacitatea financiară a României, pe de o parte, şi, pe de altă parte, de dorinţa firească a bugetarilor ca salariile să fie mărite. Să vedem dacă asta este o măsură oportună acum sau trebuie să aşteptăm legea salarizării bugetare în ansamblu", a precizat Dragnea.
Preşedintele PSD a adăugat că nu a ştiut că deputatul Adrian Solomon depune marţi un amendament pe această temă la comisie.
"PSD nu a depus acest amendament, l-a depus un coleg de-al nostru, tocmai de aceea vom discuta ce poziţie vom adopta, pentru că vreau să vă aduc aminte că guvernarea Ponta a luat România dintr-o stare destul de proastă ca şi economie şi am reuşit în toţi aceşti ani să stabilizăm lucrurile. Nu ne permitem ca acum, la sfârşit de mandat, să adoptăm o măsură care să tulbure tot ceea ce am făcut bun până acum. Azi am avut o întâlnire cu mare parte dintre miniştrii PSD, iar mâine această discuţie continuă", a adăugat Dragnea.
* * *
PSD a depus un amendament în comisiile reunite de Muncă din Camera Deputaţilor, prin care cere creşterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor de la 1 decembrie 2015, relatează Hotnews.
Amendamentul la OUG care prevedea creşterea salariilor în sistemul medical, şi care ar da o lovitură uriaşă bugetului pe 2016, va intra în votul plenului Camerei Deputaţilor de mâine.
Potrivit unor calcule prezentate de deputatul PNL Claudia Boghicevici, impactul acestor creşteri asupra bugetului va fi de 2,2 miliarde de lei în 2016, ceea, ce corelat cu creşterile de salarii deja aprobate în sistemul sanitar şi în Educaţie, ar duce la o creştere a deficitului bugetului de stat de 0,7% din PIB.
Iniţiativa, votată de coaliţia PSD-UNPR-ALDE, vine pe fundalul uriaşului val de proteste anti- Sistem declanşat de tragedia din Colectiv, proteste de-a lungul cărora unele dintre cele mai scandate sloganuri au fost: "toate partidele, aceeaşi mizerie" şi "vrem oameni noi, nu tot pe voi!"
Referitor la creşterile salariale propuse de coaliţie reamintim că BNR, Consiliul Fiscal plus experţii Fondului Monetar Internaţional au tras semnale de alarmă asupra pericolelor ce pot apărea în urma "exuberanţei" fiscale a guvernanţilor.
Recent, FMI avertiza că reducerile masive de impozite şi taxe, combinate cu majorări salariale, fără măsuri compensatorii, pot mări deficitul bugetar la un nivel de două ori mai mare decât cel recomandat, iar Mugur Isărescu atrăgea şi el atenţia că prea multe scăderi de taxe şi impozite ar putea determina ţara să treacă, în 2016, printr-o situaţie dramatică, similară cu cea provocată de modificările radicale din 2005, când cota unică a fost stabilită la 16% în loc de 19%, şi din 2008, când premierul Călin Popescu Tăriceanu a majorat substanţial pensiile şi salariile.