"Schimbare şi dreptate. Până la capăt" - A şaptea zi de proteste în Piaţa Universităţii

Românii sunt aşteptaţi din nou în stradă, în Piaţa Universităţii, pentru a continua protestele anti-Sistem.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 21:00. În Piaţă protestează în jur de 3-400 de persoane.

Încheiem aici transmisia noastră live.

* * *

UPDATE. 20:26. "Trebuie să învingă şi Binele, prea a învins Răul timp de 20 de ani", spune un tânăr din mulţime, adăugând că va continua să vină în Piaţă până când lucrurile se vor schimba.

* * *

UPDATE. 20:18. Lângă Fântână s-a creat o zonă în care, la un microfon, se lansează propuneri de revendicări. Aplaudat de cei din jur, un tânăr cere demiterea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şefei CNA Laura Georgescu, precum şi a omului care ocupă a doua funcţie ca importanţă în stat, Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv că este o persoană care "aleargă după ciolan" şi s-a vândut PSD, după ce anterior a luat măsuri populiste şi păguboase pentru ţară în beneficiul PNL.

"În primul rând, ultimul Guvern a legiferat prin ordonanţe de urgenţă. Executivul a avut putere legislativă. De aceea, fiindcă Avocatul Poporului nu şi-a făcut datoria de a contesta acele ordonanţe de urgenţă cer demisia lui Victor Ciorbea. Pentru că televiziunile manipulează, pentru că televiziunile mint cu nuşinare, avem nevoie de un CNA puternic, care să nu-i mai lase să facă lucrul ăsta. De aceea cer demisia Laurei Georgescu!", declară unul din tinerii prezenţi în Piata Universităţii, în asentimentul protestarilor strânşi în jurul său.

De asemenea, tânărul cere schimbarea lui Dan Mihalache. "Vreau să am încredere în Administraţia Prezidenţială. Nu pot să am câtă vreme şef al Administraţiei este un traseist care adoarme în Parlament".

O altă propunere lansată este scăderea pragului electoral, astfel încât noile partide să poată accede în structurile puterii.

Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Vitalie Brega)

* * *

UPDATE. 20:08. În Piaţă sunt acum în jur de 400 de protestatari. Se scandează: "Colectiv, Colectiv" şi "Vrem oameni noi, nu tot pe voi".

Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Cristian Şoimaru)

* * *

UPDATE. 20:05. Un domn, care a fost în stradă şi în '89, ne-a declarat că, dacă atunci, după Revoluţie, s-ar fi adoptat Legea lustraţiei ţara nu ar mai fi ajuns astăzi "tot aici".

* * *

UDPATE ora 20:00. La auzul veştii că PSD l-a nominalizat pe Liviu Voinea pentru funcţia de prim-ministru, o parte dintre protestatarii din Piaţă au strigat: "Voinea, pentru noi, este Ponta 2."

* * *

UPDATE. 19:45. "Cred că este extrem de important să dăm dovadă că suntem uniţi. Bineînţeles că vrem schimbarea, dar se aşteaptă soluţii de la oameni, de la masă, când ei sunt cei cu experitză care ar trebui să dea soluţii şi noi să le respingem dacă nu ne convine", ne-a declarat Roxana Chiriţă, o tânără în vârstă de 27 de ani.

"Pe de altă parte, tinerii sunt dispuşi să fie selectaţi, de ce nu public, pe baza unor CV-uri şi a unor abilităţi, să facă parte din noua conducere. Eu pentru asta sunt aici. În plus, trebuie să dăm dovadă că suntem uniţi, iar spiritul de unitate s-a cam diluat în ultimii 20 de ani", a adăugat tânăra.

Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. 19:30. Sunt foarte puţine persoane compartiv cu serile trecute. Numărul celor care stau în zona Fântânii se ridică la aproximativ 150-200 de persoane, în timp ce pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional se văd doar câteva zeci de cetăţeni.

Câţiva tineri afişează pancarte cu mesaje precum: "Gata? Am schimbat Sistemul? Unde-aţi dispărut?", "Cea mai bună cale de a prezice viitorul este să-l creezi", sau "Nu-ţi cer să gândeşti ca şi mine, îşi cer doar să gândeşti."

Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Cristian Şoimaru)

* * *

UPDATE ora 19:00. În jur de 150 de persoane protestează în acest moment în Piaţa Universităţii din Capitală, majoritatea dintre acestea fiind grupate în zona Fântânii.

"România trezeşte-te", "Colectiv, Colectiv", "Jos Ciorbea", Jos Tăriceanu", "Vrem 300, nu 600", sau "Noi de aici nu, nu plecăm acasă, până când n-om elibera România noastră", strigă oamenii.

Se pot vedea pancarte cu mesaje precum: "Jos corupţii second-handului politic", "Iliescu condamnat, pentru sângele vărsat", "Vrem prim-ministru bine făcut", "Reabilitarea clădirilor cu risc seismic", sau "Justiţia scapă 95% din hoţii de pădure".

"Sistemul politic, educaţional, juridic, toate sistemele care nu funcţionează corespunzător în România trebuie schimbate", a cerut Mihai Popescu, un protestatar din Giurgiu, care se declară nemulţumit de felul cum merg lucrurile în ţara noastră.

Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Epoch Times România)

* * *

În Piaţa Universităţii se anunţă un nou protest, cel de al şaptelea organizat în centrul Capitalei, după tragedia de la Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa până acum 46 de persoane.

Incendiul din clubul ce funcţiona fără autorizaţie ISU, survenit la scurtă vreme după moartea poliţistului Bogdan Gigină, a scos în ultima săptămână din case zeci de mii de români dornici de o resetare completă a scenei politice. Nemulţumiţi de corupţia generalizată din ţară, corupţie ce a permis apariţia unor tragedii precum moartea tinerilor din Colectiv, protestatarii cer o Românie în care politicienii să-i respecte şi să lucreze pentru ei.

Reamintim că, după prima zi de proteste, premierul Ponta a demisionat iar duminică, în ziua a şasea, preşedintele Iohannis a fost în Piaţa Universităţii.