Guvernul Ponta pus la zid. După angajaţii din Finanţe şi cei de la Mediu au intrat în grevă

Salariaţii din ministerul Mediului, din agenţiile de protecţie a mediului din toată România, sunt trataţi cu indiferenţă şi dispreţ suveran de către Guvernul României, acuză sindicaliştii.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La scurt timp după ce mii de angajaţi de la direcţiile de Finanţe din mai multe oraşe din ţară şi din administraţia locală au intrat, marţi dimineaţă, în grevă spontană, Federaţia Naţională de Mediu Ecologistul, membră a CNS Cartel-ALFA, a anunţat că "răspunde cererilor membrilor săi şi anunţă exprimarea nemulţumirii" prin declanşarea unei greve japoneze de avertisment în perioada 3-13 noiembrie.

Potrivit unui comunicat remis de federaţie, mai multe organizaţii sindicale din acelaşi sector de activitate au participat luna trecută la un nou miting de protest în Bucureşti, în faţa Ministerului Muncii.

"În cadrul ultimei întâlniri, 21.10.2015, ministrul muncii a repetat acelaşi discurs politicianist susţinut în cadrul întâlnirilor precedente, în care, utilizând un limbaj amăgitor, a promis ferm că nu va schimba legea pentru cei 3.500 de oameni (care compun întreg sistemul de Mediu în acest moment în ţara noastră), şi că nu riscă punerea în dificultate a Bugetului de Stat, iar ministrul mediului ne-a promis că nu vom rezolva nimic, chiar dacă ne manifestăm protestul prin Pichetare.

În data de 29.10.2015, în stil mafiot, discreţionar şi umilitor pentru cei din Mediu, s-au mărit salariile bugetarilor instituţiilor de finanţe cu 62,5%, (25 de clase salariale), deşi aveau deja de 5 ori mai mult decât cei din Mediu; altora, li s-a mărit salariul de 169% de ori de la începutul anului", se arată în comunicatul Federaţiei Naţionale de Mediu Ecologistul.

"Indiferenţa, nepăsarea şi sfidarea angajaţilor pe care îi reprezentăm, promisiunile incriminatoare şi neonorate, alimentate cu un dispreţ suveran de către miniştrii la care am apelat, sunt elemente specifice ale actualului guvern, aflat la conducerea ţării - aceste promisiuni au devenit în timp minciuni şi au generat stări de nemulţumire, încordare şi revoltă", afirmă Federaţia Naţională de Mediu Ecologistul.

Victor Ponta, pus la zid

Premierul Victor Ponta susţine că mitingurile sunt organizate pentru ca liderii de sindicat să apară la televizor, în timp ce ei, membrii Guvernului României, trebuie să muncească pentru a găsi soluţii. Această afirmaţie a stârnit indignarea sindicaliştilor.

"Am prezentat aceste situaţii disperate şi umilitoare a salariaţilor din "Mediu" care nu mai pot asigura un trai decent familiilor şi care i-au determinat să recurgă la aceaste acţiuni! Aducem la cunoştinţa Domnului Prim-ministru că, până în prezent, nici un guvern nu a tratat cu atât de mult dispreţ, indiferenţă şi batjocură cetăţenii angajaţi ai statului român angajaţi în domeniul de activitate "Mediu" şi "Protecţia Mediului", care reprezintă interfaţa autorităţii centrale cu membrii comunităţilor locale. Minimalizarea şi plasarea în derizoriu a cererilor acestor angajaţi, justifică strigătul lor de ajutor pentru că li s-a interzis dreptul de a beneficia de un trai decent şi echitabil în comparaţie cu alte categorii de bugetari, neproducători de valori financiare.

În interiorul sistemului "Mediu", noii şefi apăruţi meteoric au iniţiat deja acţiuni de intimidare, prin câţiva directori obedienţi, asupra celor ce muncesc, şi care nu mai suportă minciuna, promisiunile mizerabile şi patetice. Din lipsa de activitate şi competenţă, un înalt Funcţionar Public de la o instituţie centrală, se chinuia să convingă directorii din subordine să facă împreună un sindicat mare, cuminte şi ascultător, docil şi aservit, în stare să se gudure la comandă, prin care să poată minţi şi juca ferm în frâu...... mulţimea", se mai arată în comunicatul sindicaliştilor.

Nemulţumirile celor de la "Mediu"

1. Lipsa de demnitate elementară prin refuzul semnării de către ministru a Minutei Întâlnirii cu sindicatele în data de 28.07.2015 (port ilegal de titlu, jilţ şi alte beneficii plătite din bani publici).

2. Refuzul ostentativ al alinierii salariilor angajaţilor din Mediu la nivelul salariilor Gărzii Forestiere (instituţie înfiinţată prin HG şi subordonată ministerului Mediului).

3. Neacordarea vădit jignitoare a voucherelor de vacanţă (eludarea Legii).

4. Încercarea de Descentralizare printr-o Regionalizare mascată, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă, (deşi a fost respinsă "in integrum" de către ICCJ, şi amendată de UE în anul 2013).

5. Nealinierea şi păstrarea intenţionată a discrepanţelor treptelor profesionale care creează nemulţumiri constante şi umilitoare.

6. Sustragerea şi refuzul degradant de a lua în calcul acordarea tichetelor de masă.

7. Refuzul umilitor de a personaliza prin funcţii şi salarii civilizate grila de salarizare a celor din Mediu în cadrul Legii Salarizării numite ironic - "unice".

8. Nesusţinerea şi împotrivirea hapsână din partea reprezentaţilor ministerului Finanţelor Publice împotriva amendamentelor propuse şi susţinute în Comisia de Muncă pe documentul PLx 655/2015.

9. Acordarea discreţionară a drepturilor salariale ale bugetarilor în interese mafiote, de grup, exprimate neîndurător prin Monitorul Oficial.

10. Străduinţa de a "băga sub preş" şi de a ascunde opiniei publice şi prim-ministrului pericolul iminent al celor 134 de infringementuri pe "Mediu", amenzile zilnice pe buget, care vor fi decontate de întreaga societate şi pentru care vom fi învinovăţiţi tot noi cei din Mediu ca incompetenţi pentru a masca lipsa de competenţă, interes şi susţinere a conducerii instituţiei, pentru toate acestea.

"Problemele de serviciu se vor realiza 100%; doar cele care omeneşte nu se pot realiza sau rezolva, se vor amâna până după finalizarea acestei forme incipiente de protest. Invităm la această acţiune şi majoritatea sindicatelor federaţiilor care au membri de sindicat în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora", se mai precizează în comunicatul citat.