PSD promite că dă, dar ia. Impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 se amână, intră taxa de solidaritate

După ce, la finele lui iulie, premierul Tudose anunţa că renunţă la taxa de solidaritate, iată că ministrul de Finanţe vine cu vestea că aceasta va fi introdusă totuşi. Pe de altă parte, impozitul zero pe salarii mai mici de 2000 de lei, promis de PSD, va fi amânat.
Ionuţ Mişa
Ionuţ Mişa (cetateanul.net)

Impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi implementat în 2018, aşa cum a promis PSD în programul de guvernare PSD-ALDE. În schimb, coaliţia la putere va introduce taxa de solidaritate de 2%, aplicabilă fondului de salarii, a anunţat miercuri, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Ionuţ Misa.

Mişa a mai anunţat că, începând cu 2018, impozitul va scădea de la 16 la 10% "pentru absolut toate veniturile", concomitent cu reducerea şi transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, transfer care, reamintim, a scos în stradă mii de sindicalişti care acuză că prin această măsura veniturile nete vor scădea.

Potrivit lui Mişa, preluat de Hotnews, pentru "categoriile de muncă clasa I şi a II-a" angajatorul va avea în continuare obligaţia să plătească contribuţiile.

Referitor la aşa-numita taxă de solidaritate de 2% - taxă criticată puternic atât de Opoziţie cât şi de mediul de afaceri - Ionuţ Mişa a precizat că se referă o taxă reglementată şi printr-o directivă europeană, pe care o plăteşte angajatorul la fondul de salarii şi a insistat că această taxă "nu poate să însemne o taxă în plus sau creştere salarială".

"Este o directivă europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă (...) O plăteşte angajatorul la fondul de salarii, să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat (...) Este o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii", a declarat Mişa.

Astfel, taxa pe fondul de salarii există în câteva state europene (sub denumirea de "corporate payroll tax"), existând de asemenea şi Directiva europeană pentru garantarea creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorilor- Directiva 80/987/CE/1980.

Reamintim că, în iunie, Mişa a explicat, într-un interviu acordat Hotnews, că taxa de solidaritate se va adresa celor cu venituri lunare de cel puţin 10 salarii minime pe economie (14.500 de lei). Acum, taxa de solidaritate se referă la fondul de salarii , însă rămân câteva întrebări, arată sursa citată, respectiv:

"Noua taxă se va aplica tuturor companiilor, de stat şi private?
Ea va fi aplicată tuturor industriilor sau doar celor profitabile?
Va fi unică pentru toţi sau va avea mai mult praguri, în funcţie de profitabilitatea businessului căruia i se adresează?
Este Directiva 80/987/CE/1980 cea care ne-ar obliga să taxăm fondul de salarii?"

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne