Noi taxe şi impozite la orizont. Programul de guvernare PSD a suferit modificări substanţiale

Programul de guvernare al PSD-ALDE cu care s-a prezentat în Parlament noul Guvern Tudose a suferit o serie de modificări substanţiale.
Liviu Dragnea (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
29.06.2017

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, depus în Parlament de Guvernul Tudose, prevede apariţia unor taxe şi impozite noi sau mărite, relatează hotnews.ro.

Guvernul va introduce din 1 ianuarie 2018 o "contribuţie de solidaritate", care se va adresa celor cu venituri lunare de cel puţin 10 salarii minime pe economie (14.500 de lei). În acelaşi timp, produsele cu impact negativ "major" asupra sănătăţii vor fi taxate suplimentar.

Scăderea TVA de la 19% la 18% se amână cu un an, până în 2019.

Guvernul Tudose va mări, de asemenea, cu cel puţin 20% impozitul pe profitul obţinut din extracţia de resurse naturale care nu sunt prelucrate în România, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu, la finalul anului 2017.

În programul de guvernare a fost anunţată şi schimbarea mecanismului de colectare a TVA, prin introducerea metodei split payment de la 1 septembrie.

Firmele vor fi obligate să plătească contribuţia pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru cei cu timp parţial de lucru şi cei cu plata în acord.

La capitolul reduceri de taxe şi impozite, guvernul PSD-ALDE anunţă reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018.

Guvernul Tudose propune şi eliminarea impozitului pe terenul agricol, concomitent cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv. Tot de anul viitor e promisă eliminarea impozitului pentru tractoare şi utilaje agricole.

Mai mult, PSD şi ALDE vor să elimine total impozitul pe dividende începând cu 1 ianuarie 2018.

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) începand cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", se mai arată în programul de guvernare al Guvernului Mihai Tudose.

Totodată, salariul minim brut va creşte în 2018 la 2.000 de lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare va fi de 2.300 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor