Economia care nu mai duduie. Cheltuielile cu investiţiile, reduse dramatic în ultimele 6 luni
alte articole
Cheltuielile statului român pentru investiţii în primele şase luni ale anului au scăzut aproape la jumătate faţă de prima jumătate a anului 2016, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finanţe. Efectele scăderii investiţiilor în proiecte se resimte puternic şi în piaţă, unde tot mai multe firme reclamă lipsa marilor lucrări de infrastructură, relatează Hotnews.
Potrivit sursei citate, în prima jumătate a anului în curs, sub Guvernul PSD-ALDE condus de acum demisul Grindeanu, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6 miliarde lei (0,7% din PIB), faţă de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB).
Este pentru prima oară în ultimii cinci ani când diferenţele de la un an la altul sunt atât de mari la cheltuielile de investiţii.
În aceeaşi perioadă, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei în 2016 la 6,3 miliarde de lei.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim că şi Opoziţia a tras semnale viguroase de alarmă cu privire la dezastrul din economie. Astfel, europarlamentarul Siegfried Mureşan arată că aveam de-a face cu două mari eşecuri ale guvernării care se pot traduce într-un mod cât se poate de simplu: o viaţă mai grea pentru români în viitorul apropiat.
"Primul dintre ele, creşterea deficitului, înseamnă că Guvernul s-a îndatorat, în numele românilor, cu peste 6 miliarde de lei în doar jumătate de an, bani pe care trebuie să-i dăm înapoi la un preţ mai mare şi, cel mai probabil, într-o perioadă mai grea decât acum când avem creştere economică şi nu era nevoie să ne îndatorăm.
Guvernele responsabile reduc deficitul şi întăresc economia în perioada de creştere economică, Guvernul PSD-ALDE a făcut exact pe dos, a angajat cheltuieli populiste, nesustenabile, după reţeta Guvernului Tăriceanu din 2008 când, deşi aveam creştere economică de peste 8%, România a încheiat anul cu un deficit de 5,7%, ceea ce a apăsat greu asupra românilor în perioada de criză economică, după cum ne amintim cu toţii", a subliniat Siegfried Mureşan.