PSD le scrie din nou ambasadelor. "DNA nu a fost blocată sau împiedicată să-şi continue investigaţiile"

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.06.2015

PSD le scria vineri ambasadelor din Bucureşti că va folosi toate mijloacele legale pentru a demonstra nevinovăţia premierului Victor Ponta, pus sub urmărire penală în dosarul Şova. După votul de marţi, în care deputaţii au refuzat ridicarea imunităţii şefului PSD, social-democraţii au transmis o nouă scrisoare ambasadelor în care subliniau că totul s-a desfăşurat conform legii, ba mai mult, situaţia nu este una specială, chiar preşedintele Klaus Iohannis a candidat în timp ce era cercetat fiind pentru conflict de interese.

"Votul de astăzi (marţi -n.r.) a fost în concordanţă cu legile şi Constituţia României. Majoritatea parlamentară a respins cererea DNA în cazul premierului Victor Ponta, stabilind astfel că nu există motive pentru începerea unei urmăriri penale privind un posibil conflict de interese. Trebuie notat că în aceste acuzaţii aduse împotriva premierului Victor Ponta nu se menţionează comiterea unor acte de corupţie! Ele sunt similare cu acuzaţiile care i-au fost aduse actualului preşedinte Klaus Iohannis, care a fost cercetat, anul trecut, pentru conflict de interese, în timp ce era candidat la alegerile prezidenţiale şi a fost achitat după ce a câştigat alegerile.

DNA nu a fost blocată sau împiedicată să-şi continue investigaţiile. Astăzi, avocatul lui Victor Ponta a prezentat un răspuns referitor la acuzaţiile procurorilor, până acum neavând posibilitatea de a face acest lucru. Premierul Victor Ponta va ataca ordonanţa procurorilor potrivit legii, la nivelul superiorilor ierarhici ai acestora, deoarece dreptul său de a se apăra nu a fost pe deplin respectat", le-au scris social-democraţii diplomaţilor, citaţi de Mediafax.

Trebuie menţionat însă că premierul Victor Ponta este acuzat de patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).

Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier era necesară aprobarea Camerei Deputaţilor, care însă a respins solicitarea DNA, astfel că ancheta pentru acuzaţia de conflict de interese a fost într-adevăr blocată.

În ceea ce priveşte dosarul lui Iohannis, este necesar să evidenţiem că situaţiile nu sunt similare. Preşedintele nu a fost trimis în judecată şi nici nu a fost urmărit penal vreodată. Procesul la care se face referire a fost un proces civil în care Iohannis a dat în judecată ANI, proces pe care de altfel şeful statului l-a şi câştigat la Curtea Supremă.

În scrisoarea PSD se face referire şi la reacţiile unor ambasade occidentale de la Bucureşti, social-democraţii evidenţiind faptul că reprezentanţele străine atrag atenţia nu numai asupra faptului că "politicienii nu trebuie să intervină în sistemul judiciar, lucru pe care şi premierul l-a cerut", ci şi asupra "respectării întru totul a legislaţiei româneşti şi a principiului unui proces echitabil", acesta fiind un fragment din comunicatul de marţi al Ambasadei americane.

Mai mult, social-democraţii menţionează şi poziţia Ambasadei Marii Britanii, care a evocat, marţi, "necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline", dar şi pe a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care, aflat vineri în România, a declarat că nu comentează asupra unor chestiuni ce ţin de politica internă a României.

PSD susţine că obiectivul este, pe de o parte, de a cere opoziţiei să nu încerce să schimbe majoritatea parlamentară şi Guvernul folosind "un caz judiciar neconcludent" şi, pe de altă parte, de a cere justiţiei "să respecte dreptul premierului Victor Ponta de a se apăra".

"Avem încredere în statul de drept şi sperăm că ordinea constituţională nu va fi schimbată prin alte mijloace decât acela al votului legitim şi legal. Astăzi, România este o ţară stabilă din punct de vedere politic într-un context regional complex, cu o economie în creştere şi cu perspective foarte bune. Destabilizarea României şi o nouă criză politică ar servi doar Rusiei şi adversarilor României", se mai arată în scrisoare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor