PSD a obţinut revotarea mai multor legi şi reintroducerea în circuit a Legii defăimării. PNL contestă mişcarea la CCR

Mai multe proiecte de lege au fost revotate săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, după ce PSD a contestat funcţionarea sistemului de vot electronic. Liberalii, care susţin că este vorba o încălcare flagrantă a Regulamentului şi a Constituţiei, au contestat mişcarea la CCR.
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.02.2016

Şefa PNL Alina Gorghiu a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că liberalii vor contesta la Curtea Constituţională, în zilele următoare, procedura validată miercurea trecută de PSD-UNPR-ALDE prin care plenul Camerei Deputaţilor a decis reluarea votului în cazul mai multor legi - printre care şi controversata Lege a defăimării sociale a lui Liviu Dragnea - care fuseseră deja adoptate sau respinse anterior.

"Primul subiect a fost legat de reluarea votului în Parlament pe cele opt proiecte pe care, ca niciodată în ultimii 25 de ani, le-aţi văzut revotate. Vă vorbesc despre o procedură nemaiîntâlnită de reluare a votului într-o altă şedinţă, însă a unor legi care deja fuseseră votate sau respinse.

Vă spun acest lucru pentru că e o solicitare unică în cei 25 de ani de parlamentarism postdecembrist şi, în acelaşi timp, o solicitare vădit neconstituţională, motiv pentru care s-au realizat două lucruri: s-a văzut domnul Dragnea cu visul domniei sale împlinit şi anume "Legea defăimării" a reintrat pe circuitul legislativ, raport la comisie trei săptămâni şi, doi, au fost respinse şi repuse la vot opt iniţiative legislative care nu aveau de ce să suporte această procedură de reluare a votului.

Motiv pentru care colegii mei au redactat sesizarea la CCR. Va fi înaintată zilele acestea pe un motiv foarte clar şi anume acela de încălcare a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi a Constituţiei", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Liberalii cer judecătorilor Curţii Constituţionale să verifice dacă suspendarea unor norme legale aflate în vigoare poate fi realizată printr-un vot procedural aflat în interiorul autonomiei regulamentare sau este nevoie de adoptarea unui proiect de hotărâre pentru suspendarea dispoziţiilor, şi anume modul de funcţionare a sistemului de vot electronic.

"E uşor tehnic subiectul (...) vrem să ştim în ce măsură o ambiţie personală a preşedintelui PSD poate duce la o încălcare brutală a Constituţiei şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru că mie mi se pare şi colegilor mei din BPN că este o fixaţie politică periculoasă pe care domnul Dragnea şi-a asumat-o", a adăugat Alina Gorghiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor