Liberalii ies la atac: "PSD este pe cale să bulverseze mediul de afaceri cu ajutorul Parlamentului"
alte articole
Sub denumirea populistă de "propunere legislativă privind impozitul specific unor activităţi", parlamentarii PSD care au iniţiat proiectul propun un nou sistem de impozitare pentru activităţile economice din domeniul turismului, hotelier, restaurante şi alimentaţie publică, sistem paralel cu sistemul fiscal deja existent în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal pentru microintreprinderi, a declarat joi, într-un comunicat de presă, fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, deputat PNL.
"Lipsa de profesionalism a iniţiatorilor, dar şi a comisiilor de specialitate în care a fost avizat actul normativ în Senatul României, se reflectă în faptul că nu au ţinut în nici un fel cont de observaţiile Consiliului Legislativ, care a recomandat expres ca modificările aduse politicii fiscale să se facă în interiorul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în scopul unei unice reglementări fiscale. S-ar fi evitat astfel paralelismele legislative, precum şi confuzia enormă care s-ar crea în mediul de afaceri prin existenţa a doua norme fiscale.
Mai caraghios este faptul că, deşi potrivit regulamentelor celor două Camere o astfel de iniţiativă trebuia analizată pe fond de către comisiile de buget-finanţe, majoritatea PSD-ALDE-UNPR din Parlament a evitat dezbaterea în aceste comisii, încercând să obţină un raport favorabil în comisii care nu au în competenţă politica fiscală şi bugetară a ţării", a afirmat Gheorghe Ialomiţianu.
Fostul ministru acuză că, la nici două luni de la implementare noului Cod fiscal, parlamentarii PSD calcă în picioare unul dintre principiile fundamentale ale noului Cod fiscal, asupra căruia toate partidele politice căzuseră de acord şi anume – predictibilitatea politicii fiscale din România.
Principiul la care face referire Ialomiţianu înseamnă, în sensul legii, că politica fiscală asigură "predictibilitatea impunerii, asigură stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii, pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii".
"În felul în care PSD înţelege să bulverseze astăzi politica fiscală, abia reformată, ne duce cu gândul la faptul că dacă iniţiativa PSD va fi adoptată, se va crea confuzie nu numai în rândul agenţilor economici din sectorul turismului, dar şi pentru inspectorii fiscali ai ANAF. Din păcate, majoritatea parlamentară a PSD-ALDE-UNPR este pe punctul de a compromite încă o dată iniţiativele venite dinspre mediul de afaceri, printr-o proastă reglementare", a mai precizat Ialomiţianu.