Adriana Săftoiu: Băsescu a zis de-abia după al doilea mandat că serviciile au prea multă putere

Adriana Săftoiu, unul dintre foştii consilieri ai lui Traian Băsescu, mai lansează o remarcă critică la adresa fostului preşedinte.
Adriana Săftoiu
Adriana Săftoiu (ampress.ro)

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a plâns de puterea prea mare a serviciilor secrete abia după terminarea celui de-al doilea mandat, deşi a avut zece ani la dispoziţie să tragă acest semnal de alarmă, a declarat vineri seară, la Realitatea TV, prim-vicepreşedintele PNL, Adriana Săftoiu, fost consilier prezidenţial.

Întrebată cum vede faptul că CCR a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care le permitea serviciilor să se ocupe de interceptările din dosarele penale, Adriana Săftoiu a replicat:

„Daţi-mi voie să vă reamintesc o propoziţie importantă a preşedintelui, pe care a făcut-o, din păcate, după terminarea mandatului când a zis că serviciile au prea multă putere. Sunt de acord. Regretul meu vine din faptul că a avut zece ani la dispoziţie să o facă. (...) Orice ţară din lume are nevoie de un serviciu puternic. Atât SRI, SIE şi toate celelalte trebuie să fie puternice. Există, însă, clar abuzuri şi când Curtea declară neconstituţional trebuie să fie ceva acolo.

Pe de altă parte, mi se pare grav să vii să spui că vei modifica printr-o OUG legea respectivă. Se cam bat cap în cap declaraţiile acestea cu declaraţia premierului care spunea că nu va adopta o OUG prin care să schimbe o lege politică. Trebuie să fim foarte atenţi. Am fi avut nevoie de o comisie parlamentară puternică şi care să nu fie atât de înfricoşată că trebuie să se ocupe de activitatea serviciilor secrete. Dacă se fac abuzuri, inclusiv serviciile secrete trebuie să înceteze să facă abuzuri.”

Întrebată de ce consideră că există această frică din partea comisiei parlamentare care ar trebui să se ocupe de activitatea SRI, Adriana Săftoiu a amintit de modul în care comisia a acţionat în urma unor acuze aruncate în spaţiul public la adresa serviciului de către Elena Udrea.

„Îmi amintesc că actuala comisie parlamentară a zis să îşi facă prima dată o anchetă SRI, să prezinte rezultatele în comisie şi după şi comisia... e anapoda! O comisie atunci când are de făcut o anchetă o face, nu punând instituţia respectivă să îşi facă propria anchetă şi să îşi însuşească concluziile (...) Orice ţară are nevoie de un serviciu de informaţii intern şi extern puternic, dar asta nu înseamnă că sub această premisă, principiu democratic nu trebuie să fim atenţi dacă nu se fac abuzuri”, a subliniat Adriana Săftoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne