Provincie chineză pregăteşte mii de paturi de spital

Varianta oficială conform căreia regimul comunist a reuşit stăvilirea focarului este zbrobită.
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)
Eva Fu
12.04.2020

O provincie din nordul Chinei pregăteşte mii de paturi de spital în aşteptarea unei creşteri a numărului pacienţilor infectaţi de virusul Wuhan, potrivit unor documente obţinute de Epoch Times.

Evoluţia are loc la numai câteva zile după ce autorităţile au ridicat carantina impusă asupra oraşului Wuhan la sfârşitul lunii ianuarie.

Heilongjiang, cea mai nordică provincie a Chinei, a închis oraşul de frontieră Suifenhe, pe 7 aprilie, oficialii motivând măsura ca pe o încercare de a stăvili cazurile de infectare cu virus Wuhan importate din Rusia.

În perioada 27 martie - 9 aprilie, oraşul a raportat peste 100 de cazuri importate, precum şi 148 de pacienţi asimptomatici - infectaţi, dar care nu prezintă niciun simptom. Despre aceste cazuri autorităţile afirmă de asemenea că ar fi importate.

Doar trei noi infecţii domestice au fost raportate în această perioadă.

Cu toate acestea, locuitorii din Heilongjiang au exprimat îndoieli cu privire la statisticile oficiale, spunând că autorităţile au încercat să reducă gravitatea acestui nou val de infecţii, concentrându-se pe cazurile "importate".

Suifenhe construieşte în prezent un spital improvizat de 600 de paturi dedicat pacienţilor asimptomatici, în timp ce 70.000 de rezidenţi sunt acum în carantină. O singură persoană din fiecare gospodărie se poate aventura afară pentru necesităţi, doar o dată la trei zile.

Un ofiţer de poliţie locală, într-un mesaj pe aplicaţia chineză WeChat (Twitterul chinez) văzut de The Epoch Times, a subliniat rezidenţilor unui complex din Suifenhe gravitatea situaţiei.

„Ştie toată lumea cât de grav este acest lucru?”, a spus ofiţerul. „Nu aveţi idee cine l-a luat şi cine nu a avut… să porţi virusul fără să ai vreun simptom e chiar mai înfricoşător”.

Între timp, o notificare internă a Comisiei de Sănătate din Heilongjiang din 8 aprilie a arătat că agenţia intenţionează să pună la dispoziţie aproape 4.000 de paturi de spital în altă parte a provinciei.

De asemenea, anunţul arăta că agenţia intenţionează să înfiinţeze o echipă de asistenţă medicală de 1.100 de membri. Aceasta a însărcinat autorităţile locale să furnizeze o listă de candidaţi în termen de 24 de ore.

Purtători asimptomatici

Până la 25 la sută dintre persoanele infectate pot să nu prezinte niciodată vreun simptom, dar transmit virusul, potrivit lui Robert Redfield, director al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Alţi pacienţi pot, pe de altă parte, să răspândească virusul cu 48 de ore înainte de a începe să se simtă rău.

Chiar şi pacienţii care s-au recuperat după boală pot ieşi din nou pozitiv la teste. Pe 10 aprilie, Coreea de Sud a raportat 91 de cazuri de pacienţi care au "reactivat", după ce s-au recuperat anterior. Jeong Eun-kyeong, director general al Centrului Coreean pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (KCDC), a declarat că virusul a fost „reactivat” la aceşti pacienţi, deşi nu este oferită nicio explicaţie pentru acest fenomen bizar.

China nu a inclus pacienţi asimptomatici în statistica zilnică a cazurilor confirmate până la 1 aprilie.

În luna februarie, Comisia Naţională de Sănătate a recunoscut în ghidurile sale oficiale că transmiţătorii asimptomatici sunt o „sursă potenţială de infecţie”, iar de atunci mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii din China au minimizat riscul de răspândire pe cale asimptomatică.

Într-un interviu acordat presei de stat la începutul lunii aprilie, expertul chinez Yang Jiong a declarat că în Wuhan pot exista 10.000 până la 20.000 de transportatori asimptomatici. Interviul a fost eliminat după apariţie.

Măsluiri

Regimul chinez a raportat puţine noi cazuri interne în ultimele săptămâni, susţinând că majoritatea cazurilor noi provin de la călătorii care au fost infectaţi în străinătate.

Cu toate acestea, un număr de rezidenţi din Heilongjiang pun la îndoială veridicitatea afirmaţiilor oficiale.

Yu, care locuieşte în capitala provinciei Harbin, s-a întrebat dacă funcţionarii etichetau pur şi simplu toate cazurile ca fiind importate pentru a minimiza dimensiunea focarului.

„Dacă ar recunoaşte cazurile locale, ar însemna că focarul nu este sub control, „cazurile importate sunt o scuză convenabilă”, a spus el pentru The Epoch Times. "Oficialii locali au acoperit-o, nu raportează adevăratele [numere]".

Deng, din Harbin, a spus că, în momentul de faţă, cartierul său se pregăteşte să ia măsuri de carantină şi a impus deja interdicţia de ieşire noaptea, de la 10 p.m. Ea a spus că cel puţin doi rezidenţi din zona ei au primit un cod galben şi roşu în aplicaţia mobilă de etichetare a nivelurilor de carantinare, în timp ce intrau pe poarta de securitate, ceea ce înseamnă că sunt potenţiali purtători de virus şi trebuie să stea în carantină.

Deng a spus că nu îndrăzneşte să ceară prea multe informaţii ca să nu fie acuzată că „nu a crezut în guvern”. „Informaţiile nu sunt transparente”, a spus ea.

Hotelurile oraşului Suifenhe şi-au închis uşile îngrijorate cu privire la următorul val de infecţii, potrivit unui rezident local care şi-a dat numele de familie - Li. Li crede că unii chinezi care s-au întors recent de la Moscova au fost plasaţi în carantină în arenele sportive locale.

"Să vii înapoi este, de fapt, chiar mai periculos", a spus Li. „S-ar putea să nu ai virusul, dar este foarte uşor să te infectezi într-un grup. Nu ştii cine are virusul aici".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor