Serbia, Macedonia de Nord, impun carantine totale de 60 de ore în weekend

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Serbia şi Macedonia de Nord au impus interdicţii asupra circulaţiei în aer liber de vineri după-amiază până luni dimineaţă. Măsurile sunt cele mai dure luate în vreo ţară din Balcani, motivul oficial fiind oprirea răspândirii virusului Wuhan.

Cu toate acestea este neclar cum poate o carantină de 60 de ore, chiar şi în eventualitatea în care nicio persoană nu iese pe stradă, să stăvilească răspândirea unui virus cu perioadă de incubaţie de până la 14 zile şi cu un comportament post-recuperare extrem de bizar.

Serbia a introdus, de asemenea, o carantină în timpul săptămânii care durează între 17:00 şi 5:00. În weekend, cetăţenii săi pot plimba animale de companie de două ori pe zi şi pot părăsi casa pentru urgenţe de sănătate.

Serbia încă nu a impus carantina în vreun oraş, dar autorităţile spun că „se gândesc la asta”.

Predrag Kon, membru al echipei de criză a guvernului sârb, a declarat presei că este de părere că în curând va fi impusă o interdicţie completă a contactului social între oameni.

Anunţând noile perioade de carantină, preşedintele Aleksandar Vucic a spus că acestea sunt prelungite pe durata weekendului „pentru că sâmbătă [săptămâna trecută] ne-a costat scump”.

Macedonia de Nord a impus, de asemenea, măsuri mai restrictive în această săptămână. Până miercuri, carantina a durat între 21:00 şi 5:00 - dar acest lucru a fost schimbat în 16:00 - 5:00 în zilele săptămânii şi de la 16:00 vineri până la 5:00 luni, în weekend.

Alte ţări balcanice, unele cu cazuri de infecţie de virus Wuhan mai numeroase şi cu un număr mai mare de decese, au impus măsuri similare, dar nu la fel de restrictive.

Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Albania, Muntenegru şi Moldova au impus restricţii de noapte, lăsând oamenii să se deplaseze în timpul zilei.

În Kosovo, cu populaţie majoritară sârbă, două oraşe au introdus, începând de vinerea aceasta, interdicţii în timpul săptămânii, între 12:00 şi 6:00, pentru o perioadă de 15 zile, în timp ce circulaţia este total interzisă în acest weekend timp de 66 de ore. În restul Kosovo, impunerea are loc între 17:00 şi 6:00.