Ministrul german de Externe critică SUA pentru răspunsul prea lent la focarul de virus Wuhan

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Alax Halada/AFP/Getty Images)

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a criticat modul în care administraţia Trump a răspuns la focarul de virus Wuhan ca fiind prea lent, cel mai recent semn de tensiuni între cele două ţări pe vremuri aliate.

China a luat „măsuri foarte autoritare, în timp ce în S.U.A., virusul a fost minimizat mult timp”, a spus Maas într-un interviu acordat revistei Der Spiegel în cadrul unui material preliminar trimis presei vineri.

"Acestea sunt două extreme, niciuna dintre ele nu poate fi un model pentru Europa", a spus el.

Germania s-a numărat printre ţările care săptămâna trecută a acuzat Statele Unite de tactica „Vestului Sălbatic” în depăşirea sau blocarea comenzilor către cumpărătorii care semnaseră deja oferte pentru consumabile medicale vitale.

Maas a spus pentru Der Spiegel că speră că Statele Unite să-şi regândească relaţiile internaţionale, având în vedere criza virusului Wuhan.

„Să vedem în ce măsură acţiunile guvernului american vor duce la discuţii în Statele Unite cu privire la funcţionarea cu adevărat a modelului „America First ”, a spus el, adăugând că politicile comerciale agresive ar fi putut vătăma capacitatea ţării de a procura echipament de protecţie.