Protestele de la Chişinău ar putea duce la declanşarea unei greve generale (interviu)
alte articole
Dinu Plîngău, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015, este de părere că membrii actualei clase politice îşi au rădăcinile în Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM). Într-un interviu pentru Epoch Times, membrul Platformei DA ne-a mărturisit că „actuala clasă politică este de tip neo-comunist pentru că foloseşte aceleaşi tactici”, făcând referire la coaliţia dintre partidele pro-europene şi PCRM formată în primăvara anului curent.
Epoch Times: Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” este organizatorul protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar duminică, 20 septembrie, la Chişinău a avut loc un marş la care au participat oameni din toată Basarabia. Ce credeţi că-i face pe oameni să iasă în stradă într-un număr atât de mare?
Motivul major al protestelor este jaful din sistemul financiar-bancar care a cauzat o sărăcie enormă, atingând toate sferele economice din RM. Au avut de suferit fermierii, medicii, profesorii, poliţiştii, absolut toată lumea. Un alt motiv ar fi deprecierea leului, inflaţia mare care a cauzat ridicarea preţurilor la produsele importate, mai multe delapidări, faimoasele atacuri raider, din cauza cărora a avut de suferit foarte multă lume, inclusiv privatizarea ilegală a proprietăţilor publice. Toate acestea au provocat lumea să iasă în stradă şi să-şi ceară drepturile, să strige că actuala guvernare nu mai este legitimă şi că ar trebui să plece.
Epoch Times: Pot fi aceste proteste considerate o acţiune împotriva comuniştilor?
Categoric DA. Pentru că în mare parte, toţi membrii din actualele partide pro-europene sunt foşti membri ai Partidului Comunist şi în genere noi credem că actuala clasă politică este de tip neo-comunist pentru că foloseşte aceleaşi tactici, iar în primăvara anului curent am văzut cum partidele pro-europene au făcut o coaliţie tacită cu PCRM, au votat un guvern, deci avem toate motivele de a spune că actuala clasă politică nu este una pro-europeană ci una mai degrabă comunistă.
Epoch Times: În afară de aceste proteste, vă gândiţi să porniţi şi alte acţiuni?
Scopul protestelor noastre este să amplificăm treptat presiunea asupra guvernării. Am început de la mici proteste, de la pichetări şi acum am ajuns la proteste de o amploare mai mare, la organizarea Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie, după care ne-am rezervat dreptul să continuăm protestele non-stop şi am fondat „Orăşelul Demnităţii”. În continuare, dacă revendicările noastre nu vor fi îndeplinite de actuala guvernare, vom încerca să intensificăm protestele prin alte mijloace. Am anunţat deja că dacă revendicările nu vor fi îndeplinite, noi ne rezervăm dreptul să iniţiem o grevă generală în anumite domenii.
Epoch Times: Vă gândiţi la posibile presiuni din partea Guvernului său a partidelor politice cu scopul de a stopa aceste proteste?
Primele metode pe care le-au folosit actualele partide de la guvernare prin intermediul mass mediei afiliate lor a fost denigrarea protestelor, denigrarea organizatorilor acestor proteste, apoi au trecut la intimidări. Pe câţiva membri ai Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN) s-au deschis dosare penale pentru a iniţia o anchetă operativă, pentru a le intercepta telefoanele. Evident că presiunile din partea lor sunt foarte mari, insă asta nu denotă faptul că noi ar trebui să cedăm.
Toţi membrii din actualele partide pro-europene sunt foşti membri ai Partidului Comunist şi în genere noi credem că actuala clasă politică este de tip neo-comunist pentru că foloseşte aceleaşi tactici, iar în primăvara anului curent am văzut cum partidele pro-europene au făcut o coaliţie tacită cu PCRM
Recent am primit informaţii din teritoriu de la mai mulţi oameni că membrii partidelor de la guvernare merg prin toate oraşele, satele cu formulare în care denigrează protestele şi organizatorii acestor proteste zicând că ar fi anti-naţionale, sau că ar fi finanţate din exterior de Federaţia Rusă. Deci încearcă prin orice metode să denigreze, să stopeze şi să anihileze orice revoltă populară. Prin asta, într-o oarecare măsură distrug orice speranţă a oamenilor de a avea un altfel de viitor decât cel de acum.
Ei practic au uzurpat puterea în stat, ceea ce este tipic unui regim comunist sau socialist. Au acaparat instituţiile de drept, Guvernul şi ţara este dirijată de o guvernare tenebră, de câţiva oameni care stau în umbră. Modul de a promova agresiv toată politica asta este asemănătoare cu a partidelor comuniste de pe vremuri. Practic RM s-a întors în anii '90-2000 când la guvernare erau Partidul Agrar sau Partidul Comunist.
Epoch Times: Are actuala guvernare aliaţi externi?
Categoric au aliaţi externi, iar asta denotă din faptul că mulţi politicieni de-ai noştri au foarte multe afaceri peste hotare, inclusiv în Federaţia Rusă. O mare parte a fondurilor pentru finanţarea partidelor politice vin din Rusia sau inclusiv mulţi au afaceri cu Guvernul Chinei. Dacă analizăm cărei companii i s-a permis să privatizeze Aeroportul Internaţional Chişinău, vedem că a fost o companie din Federaţia Rusă. Deci vedem mai mult o tangenţă cu autorităţile Federaţiei Ruse sau a Chinei decât o colaborare cu guvernele din ţările europene.
Epoch Times: La 6 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost prezenţi aproximativ 100.000 de oameni. Cum comentaţi acest număr?
Practic fiecare cetăţean din RM este dezamăgit de situaţia actuală din ţară, de sărăcie, de faptul că s-au furat foarte mulţi bani din bugetul statului şi practic toată lumea este de acord cu revendicările înaintate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Oamenii sunt de acord că este nevoie de a organiza proteste, însă sunt speriaţi de manipulările masive făcute de actualele partide „pro-europene” prin intermediul a circa 80% din mass media naţională, inclusiv prin intermediul multor membri de partid care merg în toată ţara şi fac propagandă împotriva protestelor de la Chişinău, spunând că noi cauzăm deprecierea leului sau venirea ruşilor la guvernare, lucru care în Republica Moldova nu ar putea să se întâmple.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.